Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na Husobraní, festival kávy nebo burčáku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí říjnový víkend má přát počasí. Byla by proto škoda sedět doma. Pokud netoužíte po aktivním programu, navštivte některý z gastronomických festivalů. V Praze to může být třeba Husobraní nebo Prague Coffee Festival. Nechybí ani slavnosti vína či burčáku. Pokud chcete poněkud aktivnější program, nasedněte na kolo a uzavřete cyklistickou sezónu v Nymburku.

Foto: Profimedia.cz

Pěkné počasí bude lákat k venkovnímu posezení. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival kávy

Nedokážete si svůj den představit bez kávy? Možná právě vám je určen Prague Coffee Festival, který se o víkendu uskuteční v kampusu Filozofické fakulty UK na Hybernské ulici. Stejně jako v minulých letech se mohou návštěvníci těšit na výběr kávy z nejrůznějších koutů světa, ale také na prezentace pražíren či workshopy. Více informací najdete zde.

Husobraní

Na smíchovské náplavce se v sobotu uskuteční další z oblíbených gastro akcí. Tentokrát to bude Husobraní a cider festival. Jak už název napovídá, hlavní surovinou bude tentokrát husa připravená nejrůznějšími způsoby — pečená, konfitovaná, uzená, grilovaná a další. Mastnotu pak můžete zapít pivem či ciderem tuzemských i zahraničních výrobců. Více zde.

Do krytu

Vždy jednu sobotu v měsíci se otevírá kryt Folimanka na Praze 2. A ta sobota bude právě tento víkend, kdy se koná akce Žít kryt. Připraveny jsou komentované prohlídky, a kromě stálých expozic bude tentokrát možné shlédnout také výstavu plynových masek nebo se zapojit do luštící hry. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Jarmark dobré chuti

Všichni, kdo si rádi pochutnají na jídle by si neměli nechat ujít jarmark, který se v sobotu koná v Senomatech. V nabídce regionálních prodejců budou pivo, víno, domácí sirupy, masné výrobky, sýry či med. Chybět ovšem nebudou ani rukodělné výrobky od hraček přes bižuterii až po keramiku. Více najdete zde.

Cyklozavírák

Zima se nezadržitelně blíží a mnoha sportům, spojeným spíše s létem, za chvíli odzvoní. Využijte jednu z posledních příležitostí sednout na kolo a vyrazte na Postřižinský cyklozavírák, který v sobotu startuje u pivovaru v Nymburce. Plánovaná trasa je dlouhá kolem 43 kilometrů a vede Polabskou nížinou. Více zde.

Jihočeský kraj

Otevřené ateliéry

Dny otevřených ateliérů se tento víkend přesouvají do jižních Čech. Jedná se o akci, při které můžete nahlédnout do tvůrčího prostředí, ale i přímo pod ruce samotným autorům, ať už výtvarníkům či designérům. Cílem je získat nový náhled na práci umělců a navštívit jiné prostředí než galerii či muzeum. Rozpis zapojených dílen a ateliérů najdete zde.

Plzeňský kraj

Přeštický festival vína

V sobotu proběhne v Přešticích premiérový ročník festivalu vína. Představí se na něm 15 producentů z Čech i Moravy, a kromě degustací je připraveno rovněž občerstvení, soutěže o hodnotné ceny a hudební doprovod v podání několika kapel. Akce začíná odpoledne a trvá do pozdních večerních hodin. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Festival jablek

K podzimu se váže mnoho typických plodin. Tou tradiční českou je ovšem jednoznačně jablko. Už pošesté můžete vyrazit na festival jablek do Mariánských lázní, koná se již tuto sobotu. Akce se zaměřuje na regionální odrůdy ovoce, ze kterých budete moci ochutnat nejrůznější pokrmy. Připraveny jsou ovšem i tvůrčí dílny pro dospělé a tematické soutěže. Další informace zde.

Ústecký kraj

Prohlídky zahrad

Předpověď na víkend je zatím příznivá. Pokud nechcete sedět doma, vyrazte na podzimní prohlídky terasovitých zahrad zámku Stekník. V říjnu se prohlídky konají už jen o víkendech, v tomto období je navíc zahrada velmi příjemným odpočinkovým místem, najdete zde poslední kvetoucí růže a zbarvené stromy. Detaily najdete zde.

Liberecký kraj

Traktoriáda

V sobotu se bude v Zákupech konat další traktoriáda. Zúčastnit se jí mohou samozřejmě výrobci podomácku vyrobených strojů nebo vlastníci továrně vyrobených strojů. Diváci uvidí netradiční akci. Závodníci si na tratích vyzkouší svou zručnost, ale i rychlost. Vstupné je za 60 korun. Více zde.

Královéhradecký kraj

Tajemný kuks

Barokní hospital Kuks patří k jedněm z nejpozoruhodnějších památek v Česku. V sobotu v podvečer sem můžete zavítat na netradiční prohlídku s historickými postavami. Spolu s nimi se podíváte do hrobky, kostela, lékárny, lapidária i zahrad. Délka jedné prohlídky je 90 minut a vychází se každou čtvrt hodinu. Více zde.

Pardubický kraj

Mošt a zelí

Na akci, která se v neděli koná v pardubickém Ekocentru Paleta rozhodně nepřijdete k hotovému. Můžete si sem přijít vylisovat vlastní mošt nebo naložit zelí. Obojí si s sebou samozřejmě můžete posléze odnést. Aby to nebyla ale jen samá práce, na místě budou už hotové nejrůznější pochoutky, třeba boršče nebo slané placky. Další informace najdete zde.

Vysočina

Králičí hody

Na zámku Valeč se v sobotu uskuteční králičí hody. V restauraci se bude v průběhu celého dne podávat speciální menu, návštěvníci se mohou zúčastnit také přednášek o králících a zpracování jejich masa. Připravena je kuchařská show a součástí programu jsou i stylové jízdy kočárem. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Burčákové slavnosti

Vyrazte v sobotu na tradiční akci do Milotic. Budete mít možnost ochutnat letošní burčák, ale také vína od zdejších vinařů, kteří vás navíc pohostí různými specialitami. Součástí akce je také procházka po sklepech, po které lze pokračovat po trase ve směru Dubňany a Mutěnice. Akce začíná už v 8:00 hodin. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Čokoládový jarmark

Sobota bude patřit dalšímu jarmarku v Čokoládovně Troubelice. Nebude na něm chybět to nejlepší z regionu, což rozhodně nebude jen čokoláda, i když ta bude hrát velkou roli. K dostání budou lokální dobroty jako třeba chléb, med nebo sýry, přírodní kosmetika a nejrůznější rukodělné výrobky. Podrobnosti naleznete zde.

Zlínský kraj

Hospodářský den

Na ekofarmě Agrofyto v Lidečku se bude konat v sobotu den otevřených dveří. Pokud vás zajímá, jak se zpracovávají různé hospodářské produkty, včetně masa a mléka, nenechte si akci ujít. Návštěvníci mají možnost exkurze po farmě, ale budou si moci také koupit bio produkty, hovězí speciality. K akci bude hrát cimbálovka. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Otevření stezky

V přírodní rezervaci Bohumín se budou o víkendy otevírat nové turistické atrakce. Patří mezi ně vyhlídková věž u řeky Odry, lávky u Vrbického jezera, cykloboxy či naučná stezka. Při této příležitosti se bude konat jednodenní turistická a cyklistická akce, při které se budou moci účastníci vydat na jeden ze tří okruhů a sbírat soutěžní razítka. Cílem je ukázat zmíněné nové atrakce. Detaily najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám