Hlavní obsah

Tři Češi vyrazili v ojetině z Prahy do Mongolska

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm týdnů, 24 000 kilometrů ve 27 let starém, ojetém autě – to jsou základní údaje dobrodružné výpravy, na kterou vyrazili v úterý z Prahy tři mladí cestovatelé.

Foto: archív Narrative Media, s. r. o.

Posádka ve složení Richard Nemeth (zleva), Stanislav Gálik a Stefan Stefanov vyrazila do vzdáleného Mongolska ojetým BMW.

Článek

Jejich cílem je Mongolsko, jedna z nejvzdálenějších zemí, kam se dá autem po souši dojet. „Hlavní město Mongolska Ulánbátar jsme si vybrali jako náročný a hodně zajímavý cíl cesty. Průjezd Pamirem je těžký i pro offroady. Jsme zvědaví, jak přežije obyčejný kombík,“ říká Richard Nemeth, jeden ze členů posádky dvacet let starého ojetého vozu BMW 5.

V autě, které má najeto 200 tisíc kilometrů a které cestovatelům vybrali lidé během veřejného hlasování na sociální síti Facebook, stráví trojice celkem sedm týdnů. „Cesta z Prahy do Ulánbátaru bude pravděpodobně trvat 21 dnů. Dalších 14 dnů pak pojedeme zpátky. Cesta tam je delší, protože jedeme i přes státy Střední Asie a po Pamir Highway,“ dodává Richard.

Místo zabere oblečení i stany

Přípravy trvaly třem kamarádům, kteří mají za sebou už cestu felicií do Íránu nebo senegalského Dakaru, zhruba dva měsíce. Nejnáročnější bylo vyřízení potřebných víz. „Ta potřebujeme do Ruska, Uzbekistánu, Tádžikistánu a Mongolska. Pak už jenom očkování a pořádně se rozloučit s rodinou, protože člověk nikdy neví, kdy se vrátí,“ podotýká Stanislav Gálik, který před dvěma lety absolvoval cestu kolem světa stopem.

Kluci pojedou do Mongolska jen s tím nejnutnějším. Většinu místa v autě zabere oblečení, stany, spacáky, vařič a plynová bomba. Zásoby jídla jsou jen skromné, dobrodruzi si musí vystačit hlavně s instantními polévkami. Vedle základního vybavení však nesmí chybět ani vzpomínka na domov. „Vzal jsem si s sebou fotku své přítelkyně,“ prozrazuje Richard.

Cestovatelé počítají, že za den ujedou několik stovek kilometrů, noci pak budou trávit v autě nebo pod stanem. Nejvíce se těší na zdolání Pamir Highway, jejíž velká část vede ve více než 4000 metrech nad mořem. Celé dobrodružství chtějí kluci dokumentovat na kameru. Lidé je budou mít šanci sledovat prostřednictvím sociálních sítí, konkrétně Facebooku (Skoda Simply Never) a Instagramu (@richhike).

Reklama

Výběr článků

Načítám