Hlavní obsah

Oblíbená Sluneční jezera na Slovensku trápí nedostatek vody

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nedostatek srážek a dlouhotrvající vedra způsobily pokles hladiny Slunečních jezer u slovenského Sence, které jsou častým cílem také českých turistů. V nejstarším z původních pěti jezer klesla hladina o 120 až 130 centimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční jezera na Slovensku

Článek

Ředitel správy cestovního ruchu Senec Róbert Podolský si podobný stav nepamatuje minimálně deset let. Příčinu nedostatku vody vidí také v zimě, která přinesla málo srážek.

„Do našeho jezera přitéká voda z Karpat. Když se tam lyžovalo, sníh musela vyrábět vodní děla, protože ho byl nedostatek,“ řekl Podolský deníku Nový čas.

Šéf zdejší správy cestovního ruchu to ale bere s nadhledem: „Našim návštěvníkům jsme letos připravili malý Balaton,“ říká. Právě toto maďarské jezero je totiž známé nižší hladinou vody. Z jižní strany Balatonu musí člověk překonat desítky metrů ve vodě po kolena, než si může zaplavat.

Hosty to neodradilo

Pokles hladiny Slunečních jezer u Sence způsobil, že zdejší jižní pláž se rozšířila o pět až šest metrů a ve vodě po kolena se člověk dostane téměř až k ostrůvkům. Na jiných místech však voda stále dosahuje hloubky až osm metrů.

Nižší hladina vody návštěvníky neodradila. Provozovatelé zdejších hotelů hlásí 95- až 100procentní obsazenost. „O víkendu jsme zde měli 600 karavanů a stanů,“ pochlubil se Podolský. Zdejší raritou se letos stala restaurace na lodi. V minulosti plavala na vodě, momentálně je z ní spíš vzducholoď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám