Hlavní obsah

Hlavní lákadlo asijských destinací? Levné a dobré jídlo

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asie, konkrétně zejména její jihovýchodní část, je oblastí zaslíbenou pro gastrocestovatele. Pokud nejlépe poznáváte destinace skrz své chuťové buňky a čich, jistě pro vás není tato část světa žádnou neznámou. Konec léta a podzim jsou na tyto události extrémně bohaté. Ačkoliv podnebí v tuto sezónu turismu příliš nepřeje, nejrůznějších gastronomických festivalů se koná opravdu hodně.

Foto: Profimedia.cz

Thajské stánky s jídlem jsou mezi cestovateli starou dobrou známou. Asie však nabízí mnohem více...

Článek

V jihovýchodní Asii se každoročně koná řada food festivalů, které nabízejí to nejzajímavější z místních kuchyní. Ožívají jak speciální rodinné receptury, tak i osvědčené recepty tamějších zkušených šéfkuchařů. Tak třeba takový kambodžský Pchum Ben je celostátním kulturním festivalem s budhistickými kořeny, při němž Kambodžané uctívají své zemřelé předky a přinášejí jim obětní pokrmy.

Foto: Profimedia.cz

Pchum Ben

V průběhu těchto pro Evropana kuriózních oslav budete mít spoustu příležitostí ochutnat tradiční kambodžskou gastronomii v plné její kráse. Festival probíhá po dobu dvou týdnů od 1. do 15. khmerského měsíce potrbotr, který v roce 2017 připadá na září a v roce 2018 na říjen.

Food festival pro opice

Podíváme-li se do sousedního Thajska, tak velmi populární je Lopburi Monkey Banquet, který začíná poslední neděli v listopadu ve městě Lopburi ve středním Thajsku. Na popud místního podnikatele zde obyvatelé zorganizovali první „raut s ovocem a pochutinami pro opice“ již v 80. letech. Proč? Právě toto místo je totiž proslulé velkou populací makaků.

Foto: Profimedia.cz

Na opičím festivalu v Thajsku si musejí opice připadat jako v ráji.

Za myšlenkou festivalu stojí touha vyjádřit vděk opicím za to, že coby hlavní turistická atrakce přitahují do provincie cestovatele a potažmo i potřebné finance. V průběhu let se tento festival stal tradicí a v současnosti každoročně láká tisíce místních i turistů. Jídlo zde, podobně jako u všech food festivalů v Thajsku, hraje hlavní roli, a tak se dobře nenajedí jen opice, ale i lidé. Široká nabídka gastronomických specialit, které nabízejí místní stánkaři, totiž jistě uspokojí každého turistu.

Trocha zeleniny nezabije

V Thajsku můžete ale navštívit třeba i Phuket Vegetarian Festival, letos probíhající od 20. do 28. října. Původ festivalu tkví ve snaze obměkčit srdce bohů vegetariánskými pokrmy a modlitbami a uchránit se tak před nemocemi. Snaha o tuto očistu, jež má přinést štěstí a prosperitu, nakonec přerostla v největší vegetariánský festival. Nic pro milovníky masa, avšak jistě zajímavé pro fotografy a ty, kteří jsou ochotni sem tam pozřít také něco jiného než flákotu masa.

Foto: Profimedia.cz

Phuket Vegetarian Festival

A pokud jste vegetariáni nebo vegani, pak vás jistě zaujme i Bali Vegan Festival, který bude hostit 6.–8. října prostor Paradiso Ubud a jeho okolí. Ano, koná se, jak už dává název tušit, na exotickém Bali, které je oblíbenou destinací potápěčů z celého světa. Každoroční třídenní akce má společenský přesah a snaží se inspirovat, vzdělávat a šířit osvětu o alternativním způsobu života.

Rozvojová Barma i profesionální Singapur

Barmský Ananda Pagoda Festival se koná každoročně v lednu. Název dostal podle jednoho z největších a nejzachovalejších chrámů v Baganu. Oslavy na počest této významné památky sestávají z tance, komických scének a divadelních představení pod širým nebem. Místní prodejci zase nabízejí tradiční barmské jídlo a lokální výrobky. Tento festival je ale v tuto chvíli poměrně vzdálený.

Už v září ale začne ve městě General Santos Festival Tuna. Jeho návštěvníci mohou oslavovat žlutoploutvou rybu hojně se vyskytující v místních vodách, a zároveň ochutnat pokrmy z ní. Připravena budou i pouliční představení a mnoho soutěží. Donedávna byly lety do Barmy velmi složité či drahé. Aktuálně je z Prahy nejpraktičtější spoj aerolinek Emirates s jedním přestupem v Dubaji.

Foto: Profimedia.cz

Žlutoploutvý tuňák hraje na jednom z barmských food festivaků prim.

Singapur je navzdory své malé rozloze považován za jedno z kulinářských center regionu a v roce 2017 se přímo v jeho ulicích pořádá hned několik food festivalů. Stolování v Singapuru se totiž většinou koná pod širým nebem. Nejznámější z festivalů je každoroční Singapore Food Festival, který probíhá do konce července. Ač nejznámější, propagující výjimečnost a jedinečné chutě singapurské kuchyně let minulých i současných, tak je jen jedním z mnoha.

V rámci čtyřdenní akce pro gurmány můžete ochutnat na pět desítek specialit kuchyní restaurací ověnčených michelinskými hvězdami i dalšími oceněními. Minulý ročník přilákal na 18 tisíc labužníků, kteří se zúčastnili degustací pokrmů světové kvality a také kurzů vaření s VIP šéfkuchaři. A abychom nezapomněli – v srpnu začíná Epicurean Market, veletrh jídla a vína, jenž se koná v Sands Expo and Convention Centre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám