Hlavní obsah

Brno tráví večery u přehrady s ohňostroji

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brňané toho v poslední době moc nenaspí. Město se totiž v podobě ohromného davu návštěvníků stěhuje především k brněnské přehradě, aby tam na noční obloze sledovalo klání v největší světové soutěži ohňostrojů, které vždy začíná v půl jedenácté večer.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohňostroj v BrněVideo: Videostudio Polas

 
Článek

Téměř 200 000 lidí se podle kvalifikovaných policejních odhadů už přišlo podívat na jeden z prvních ohňostrojů, který byl předveden při letošní již 20. soutěžní přehlídce Ignis Brunensis. Ohňostrojů je celkem sedm, přičemž první a poslední z nich (24. června) ozáří oblohu nad centrem města jako nesoutěžní. Při ostatních pěti však mezi sebou soupeří různé ohňostrůjné skupiny z různých zemí světa a všechny se odpalují nad hladinou přehrady.

Tam se zatím svým uměním pochlubili Češi Ignis Brunensis teamu a ve středu Rakušané z týmu Pyrovision. Na oba ohňostroje se přišlo podívat zhruba 300 000 lidí. Další soutěžní podívanou připravují na sobotu (10. června) Němci IP Innovate pyrotechnik, středu (14. června) Švýcaři s Číňany ve společném projektu Sugyp & Jin Yi Fireworks a poslední soutěžní ohňostroj bude v sobotu 17. června, který odpálí Španělé z tvůrčí skupiny Pirotecnia Ricardo Caballer.

Zvýšená bezpečnostní opatření

Závěrečný epilog 24. června bude opět nad hradem Špilberk v podání pražské světoznámé skupiny Flash Barrandov SFX. „Téměř měsíční přehlídku doprovázenou celou řadou dalších zábavných či společenských událostí, která daleko přesahuje hranice Brna, Ministerstvo pro místní rozvoj opět zařadilo do prestižní české turistické nabídky Česko — země příběhů,” vysvětlil za pořadatele ředitel společnosti Snip Jiří Morávek.

Dodal, že návštěvnost, kdy na jednotlivé ohňostroje chodí průměrně 150 000 diváků vyžaduje mimořádné organizační úsilí celé řady složek a v poslední době i zvýšená bezpečnostní opatření.

Všechny soutěžní ohňostroje mají povinný úvod vždy na část skladby Jaroslava Ježka Bugatti step a celkem trvá každé soutěžní nebeské divadlo zhruba 17 minut. Letos poprvé předchází rovněž na přehradě každému ohňostroji hudební festival s řadou známých interpretů RegioJetMusicFest. Závěr festivalu obstará 23. - 25. června celoměstská Zábava pod hradbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám