Hlavní obsah

Nejvíc se kupuje dovolená v Řecku, roste zájem o Itálii i Bulharsko

Právo, Bohuslav Borovička

Předpovědi odborníků na cestovní ruch se letos splnily. V kategorii leteckých zájezdů je největší zájem o letní dovolenou v Řecku. Některé hotely a letoviska z nabídky cestovních kanceláří již zmizely, další mají namále. Potvrdil se rovněž rostoucí zájem o Itálii, Španělsko a Bulharsko.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na řeckém Rhodu

Článek

Také další prázdninové oblasti si letos polepšily. Zákazníci se vracejí do Egypta a opatrně i do Tuniska, stoupá poptávka po Dubaji a čeští rekreanti objevují i emirát Rás al-Chajma. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk připomíná, že jeho dostupnost se zlepšila zavedením přímé letecké linky z Prahy. Proti Dubaji je Rás al-Chajma i cenově přístupnější. [celá zpráva]

Více v předprodeji

„Preference evropských destinací je podobná jako v loňském roce, ale prodeje jsou výrazně vyšší, s tím, že největší nárůst zájmu evidujeme u Řecka, mnohem více se prodává i Bulharsko a jižní Itálie,“ říká marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

„Zákazníci letos více kupovali s předstihem, protože si pamatují, že v létě 2016 byl výběr na poslední chvíli dost omezený. Díky velmi dobrým prodejům jsou tak u některých destinací, jako jsou třeba řecké ostrovy, již některé nejoblíbenější hotely v určitých termínech zcela vyprodány,“ dodává Šatný.

Jeho slova potvrzuje Jan Bezděk: „Letos byl zájem v předprodejích rekordní, což se pochopitelně v některých nejpopulárnějších destinacích odráží v aktuální nabídce. Neustále proto dokupujeme kapacity, abychom měli klientům co nabídnout. Poptávka je hlavně po rodinných hotelích, které poskytují dobré zázemí pro děti, ať už jde o aquaparky nebo programy s česky mluvícími animátory.“

„Některé vybrané termíny v nejoblíbenějších hotelech jsou skutečně již vyprodané. Snažíme se zvyšovat nabídku, jak to jen lze, ale v mnoha místech to již není možné. Klienti, kteří si neobjednali dovolenou včas, budou možná muset zvolit něco jiného, než původně zamýšleli,“ říká Eva Němečková z CK Firo Tour.

Opět i mimo Evropu

Po loňském opatrném zvýšení zájmu o letoviska na severu Afriky letos tento trend ještě zesílil. Podle slov ředitele marketingu CK Exim Tours Stanislava Zímy se to odráží zejména v prodejích zájezdů do Egypta, který se stává celoroční destinací, na Kapverdské ostrovy, do Maroka a Tuniska.

I CK Exim Tours, podobně jako Firo Tour, zaznamenává mimořádný zájem o jižní Itálii. Kromě Kalábrie jsou to i dražší zájezdy na Sicílii a na Sardinii.

Eva Němečková připomíná i Turecko, které podle ní zažívá návrat mezi velice žádané pobytové oblasti zejména díky svým kvalitním hotelům a velmi dobrým službám.

Táhnou hlavně ostrovy

Z Řecka, které potvrdilo svou pozici jedničky v leteckých zájezdech, táhnou hlavně ostrovy. To potvrzuje Andrea Papadopulu z CK VTT, která se na Řecko a na Kypr specializuje: „Letos je mezi našimi zákazníky největší zájem o řecké ostrovy Rhodos, Korfu a Krétu. V posledních týdnech stoupl i zájem o Kós a Samos. Velmi dobře se ale prodávají i zájezdy na poloostrov Peloponés a do letovisek na Olympské riviéře. Setrvalý je samozřejmě zájem i o dovolené na Kypru.“

Rhodos, Krétu a Kós uvádí na prvním místě z řeckých destinací i CK Fischer.

Víkendy a lázně

Před hlavní prázdninovou sezónou zaznamenávají cestovky největší zájem o eurovíkendy, letecké zájezdy do evropských metropolí. Podle majitele CK Slan Tour Ladislava Pešky vedou mezi českými cestovateli Paříž, Řím a Barcelona. Peška upozorňuje, že stoupá obliba tematických poznávacích zájezdů.

„Některé zájezdy z našeho seriálu Cesty za uměním jsou vyprodané i rok dopředu,“ říká. Dalším významným segmentem jsou pobyty v termálních lázních, zejména v těch slovenských, mezi nimiž aktuálně vede Velký Meder.

Reklama

Výběr článků

Načítám