Hlavní obsah

Češi znovu objevují kouzlo kempů

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České kempy a tábořiště zažívají nebývalý boom – jen loni do nich zavítalo 1,1 miliónu návštěvníků! A co je potěšující – 980 tisíc z nich byli čeští turisté. Podle údajů Českého statistického úřadu u nás můžete vybírat z 516 kempů a 321 chatových osad. Vyplývá to z ankety 4camping Kemp roku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zvyšující se zájem o české kempy má několik důvodů. Vedle zájmu poznat i krásy své vlastní země k tomu patří i cenová přístupnost pobytu v kempech. Svoji roli sehrávají i obavy z možných teroristických útoků a neklidné mezinárodní situace v zahraničí.

V neposlední řadě hraje roli i nevypočitatelné a nenaplánovatelné počasí. Pro odjezd do kempu totiž stačí rychle hodit do batohu potřebné věci a jet, vyhledat ten svůj kemp, pokud trvá hezké počasí. Velký význam má i fakt, že řada kempů je připravena i na příjezd rodin s dětmi, jejichž křik a pobíhání tady nikomu nevadí.

Podle provozovatelů kempů existuje čím dál víc specializovaných kempů – pro rybáře, vodáky, motorkáře, pro večerní zábavu, pro firemní akce atd. Jiná zařízení jsou zase vybavena právě s ohledem na rodiny s dětmi, seniory nebo vozíčkáře. I vyznavači naturismu mají své oblíbené kempy. Řada kempů je připravena i na přítomnost domácích mazlíčků.

Nároky rostou

„Ještě před dvaceti lety měly kempy spíš pověst nouzového řešení pro lidi s nižšími příjmy a tomu odpovídaly i poměry, které v nich vládly. Dnes je situace jiná. Z většiny těchto zařízení se stala příjemná místa pro trávení dovolené. Návštěvníci si můžou vybírat z mnoha různých forem ubytování – kromě stanů jsou k dispozici chaty, sruby, karavany, mobilhomy apod. Široká je i nabídka kvalitního stravování – od stánků s občerstvením až po stylové restaurace. Někdy je součástí areálu i obchod s potravinami nebo s ovocem a zeleninou,“ říká Aleš Hanzl ze společnosti FTonline, která provozuje turistický portál Dokempu.cz.

„Pryč je také naštěstí doba, kdy bylo možné půjčit si v kempu maximálně pálky na badminton a volejbalový míč. Nabídka sportovního vybavení a vyžití je obrovská a kempy nabízejí i takové atrakce, jako jsou koupaliště se solárním ohřevem, lanová centra nebo zorbing,“ dodává.

Program nesmí nudit

Ale ani návštěvníkům, kteří nejsou sportovně založení, nuda rozhodně nehrozí. V některých kempech nechybějí pravidelné diskotéky, animační programy pro děti, a dokonce ani letní kina.

Do kempů přijíždějí kromě rodin s dětmi, skupin mladých lidí, sportovních a turistických oddílů, vodáků či rybářů i pracovní skupiny na teambuildingové akce. A to v průběhu celého roku (například loni se v kempech ubytovalo od ledna do března 4500 návštěvníků). Ti všichni vyžadují na prvním místě perfektně fungující zázemí a služby. Provozovatelé kempů si toho jsou dobře vědomi a stoupající úroveň služeb v kempech je znát.

„Lidé jsou stále náročnější a to je v pořádku. Provozovatelům neodpustí špatně udržovaný areál tábořiště a už vůbec ne špinavé a neudržované sociální zařízení. Naopak ocení ochotný personál, různé možnosti stravování, dobré podmínky pro koupání a možnosti sportovního vyžití. Do takových zařízení se pak klienti rádi vracejí,“ shrnuje poznatky loňské ankety Aleš Hanzl.

Anketa

Jezdíte do českých kempů?
Ano
74,6 %
Ne
19 %
Ještě jsem to nezkusil/la
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1009 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám