Hlavní obsah

Pevnost Boyard: památka, kterou zachránila televize

Pevnost Boyard, která se ve tvaru oválného prstence zvedá uprostřed moře naproti francouzskému pobřeží Atlantiku, proslavila po celém světě televizní hra. Obrazovka tak zachránila tuto historickou památku, jež pochází z dob Napoleona, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost Boyard vznikla na Napoleonův příkaz.

Článek

Každý rok utratí územní správní celek Charente-Maritime na západě Francie několik set tisíc eur na údržbu pevnosti, což je kapka v moři v porovnání se zisky z této hvězdné budovy, které vytvářejí turisté. „Pevnost Boyard je taková naše Eiffelova věž,” usmívá se Stéphane Villain, zástupce šéfa okresní rady a předseda turistického odboru Charente-Maritime.

„První otázka, kterou nám pokládají všichni turisté, co přijedou, zní: 'Kde je pevnost Boyard?',” říká. Každý rok sem zavítají tisíce návštěvníků obdivujících strohou siluetu pevnosti, která je dostupná jen lodí nebo vrtulníkem.

Oblíbená v mnoha zemích

Stejnojmenná soutěž, která se začala vysílat v roce 1990 a stále pokračuje, se točí celá v pevnosti. Skupina soutěžících prochází různými fyzickými zkouškami, ať je to zápas v bahně nebo skok na laně, řeší logické hádanky a rébusy, a také překonává strach z hadů, pavouků, škorpiónů či neznáma číhajícího ve tmě. To vše proto, aby během stanoveného časového limitu získali poklad.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost, známá díky televizní soutěži, se nachází u francouzského pobřeží.

Soutěžící se seznámí s obyvateli pevnosti od moudrého otce Fourase, přes svalnatého obra, trpaslíky, muže s tygřími hlavami i krotitelku skutečných tygrů střežících poklad. Více než 25 let tento recept funguje a šíří se do dalších zemí. Zhruba 40 států, včetně České republiky, už koupilo koncept hry. Do pevnosti přijíždějí nejen s vlastními týmy, ale také s vlastními moderátory, vlastním představitelem otce Fourase a podobně.

Pevnost Boyard se tak dočkala vlastní verze například v Belgii, Švýcarsku, Libanonu či v kanadské frankofonní provincii Québec. „Letos sem znovu přijedou natáčecí týmy ze Švédska, Maroka, České republiky a Slovenska. A poprvé tu budeme mít rumunský tým,” řekl Eric Buron, produkční ředitel Pevnosti Boyard. Je jisté, že se Charente-Maritime velmi pečlivě stará o svou pevnost, která je na otevřeném moři ze všech stran vystavená řádění živlů.

Postavit ji nechal Napoleon

V únoru budovu poškodily tři bouře následující po sobě a vzedmuté moře způsobilo prasklinu ve zdi, která se oddělila od vnitřního nádvoří pevnosti. Budova už ostatně není nejmladší — začala se stavět v roce 1803 na příkaz Napoleona prvního a dokončena byla v roce 1857. Původně byla určená k ochraně zbrojnice v Rochefortu před anglickými výpady a pevnost střežila posádka čítající 250 vojáků. Později se přeměnila na vězení.

V roce 1913 přestala být pevnost součástí vojenského majetku a nepoužívala se až do roku 1950, kdy byla zapsána na seznam historických památek. I pak ale ležela ladem, než ji v roce 1962 v aukci koupil jistý belgický zubař. Ten ji v roce 1988 prodal producentovi televizních her Jacquesovi Antoineovi, jemuž se už v hlavě rýsoval nový koncept soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Stavba je velmi vyhledávanou atrakcí.

Následujícího roku byla pevnost prodána za symbolický frank departementu Charente-Maritime, aby se postaral o veškerou obnovu a údržbu stavby. Především bylo nutné zpevnit betonové stěny a vyzdít chybějící mezery po vydrolených kamenech. Nyní je pevnost opět ve stavu, který odpovídá jejímu označení — pevná jako skála pod ní.

Reklama

Výběr článků

Načítám