Hlavní obsah

Terakotoví válečníci střeží až do srpna Zlín

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled do hrobky prvního čínského císaře Čchin Š’-chuangtina, který dokázal před 2200 lety sjednotit Čínu a ukončil období chaosu mezi všemi čínskými státy, naskýtá unikátní výstava ve Zlíně.

BEZ KOMENTÁŘE: Terakotová armáda zavítala do ZlínaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Sedmdesát hliněných válečníků Terakotové armády, nazývané mnohými odborníky „osmým divem světa“, si mohou přijít od čtvrtka do konce července prohlédnout návštěvníci východní Moravy v prostoru zlínského Filmového uzlu v areálu bývalých Filmových ateliérů. Kvůli unikátnímu zážitku tak lidé nemusejí cestovat do daleké Číny, kde hlídá hrobku prvního čínského císaře osm tisíc těchto hliněných bojovníků v životní velikosti vyrobených před více než dvěma tisíci lety.

„Jedná se o certifikované repliky původních soch. Vyrobené jsou stejně jako originály v provincii Si’an, a to z červeného jílu. Váží od 150 do 180 kilogramů. Máme zde ale i dva vojenské koně vážící kolem šesti metráků a ukázky replik tehdejších zbraní,“ sdělil Právu koordinátor výstavy Kamil Žurek.

Repliky se i prodávají

Součástí prohlídky Terakotové armády je ve Zlíně i padesátiminutový dokument o tomto unikátním nálezu z roku 1974. Sochy náhodně objevili rolníci při kopání studny. Před Zlínem vystavilo Asia Centrum tyto bojovníky v Karlových Varech. Během 3,5 měsíce si je nenechalo ujít 17 tisíc lidí.

„Ve Zlíně budeme dva a půl měsíce. Když přijde alespoň polovina lidí, budeme rádi,“ sdělil Žurek. Jak pořadatelé Právu přiznali, vystavené sochy jsou i prodejní. „V Karlových Varech jsme prodali tři bojovníky, na další dva máme zájemce. Cena se pohybovala do sta tisíce korun,“ dodal Žurek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám