Hlavní obsah

Klatovské katakomby doplní expozice o barokní hudbě

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovské katakomby po dlouhých pěti letech představily novinku. V rámci prohlídek nabídnou lidem nejen mumifikovaná těla, ale i dobovou hudbu. Zážitek z krypt by navíc měla umocnit mobilní aplikace, která zájemcům poskytne detailnější pohled do historie jezuitů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Katakomby v Klatovech patří po rekonstrukci mezi nejmoderněji vybavené památky pro turisty.

Článek

V katakombách pod jezuitským kostelem je 38 mumií. Od znovuotevření památku navštívilo přes 200 000 lidí. Jen loni do katakomb přišlo 47 000 turistů. Místní občanské sdružení, které se o vyhledávanou památku stará, chce na nové expozici spolupracovat s renomovanými historiky a s místním kolegiem pro duchovní hudbu.

„Během září a října plánujeme natočit některé skladby, které chceme v expozici využít,“ řekl Právu místostarosta města a předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust. Pokud vše půjde podle plánu, nová expozice by měla první návštěvníky přivítat na konci letošního roku.

Katakomby byly znovuotevřeny před pěti lety. Tehdejší kompletní opravu za 24 miliónů korun umožnila evropská dotace. Právě kvůli příspěvku a udržitelnosti projektu v něm nesměly být až do nynějška prováděny žádné úpravy.

Ty přijdou až nyní – spolku se totiž za uplynulé roky podařilo nashromáždit dostatek materiálů z historického a hudebního bádání. „Expozici změníme, ale nebude se jednat o dramatické změny,“ dodal Chroust s tím, že klatovské barokní hudbě by měly být věnovány dvě místnosti.

Více informací díky aplikacím

Spolek chce expozici přizpůsobit dnešní době. Na své si tak přijdou lidé s mobilními telefony a tablety, pomocí kterých by si mohli pustit poskytnuté prezentace, filmy nebo nahrávky. „Chceme, aby si každý návštěvník mohl do svého chytrého telefonu nebo tabletu nahrát speciální aplikaci, díky které si část prohlídky odnese domů. Prostřednictvím aplikace tak od nás dostane více informací, než kolik jsme jich schopni poskytnout na místě,“ řekl Chroust.

Klatovy navíc v těchto dnech připravují už jedenáctý ročník akce Barokní jezuitské Klatovy, která proběhne ve dnech od 28. do 30. dubna. Na programu jsou historická konference, requiem, mše svatá, komentovaná prohlídka pavilónu skla nebo četba v kryptě katakomb. Letos se konference zaměří na téma duchovní i světské cestování v době baroka.

Reklama

Výběr článků

Načítám