Hlavní obsah

Kutnohorskou Barboru si loni prohlédlo rekordních 312 tisíc turistů

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře si loni prohlédlo přes 312 tisíc turistů, meziročně zhruba o 12 procent více. Byla to dosud největší návštěvnost této památky, řekla Julie Němcová z infocentra u chrámu svaté Barbory.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

Článek

Předloni podle Němcové chrám navštívilo 279 tisíc lidí. V některých statistikách se sice objevilo vyšší číslo, podle ní ale šlo o souhrnný údaj za více kutnohorských památek. Například v letech 2009 a 2010 návštěvnost chrámu svaté Barbory zůstala pod hranicí 200 tisíc lidí.

Velký podíl na růstu návštěvnosti má podle Němcové skutečnost, že se Česko stává oblíbeným a bezpečným cílem zahraničních i domácích turistů.

„Neustále narůstá počet turistů zejména z asijských zemí, v zimních měsících přijíždí stále větší počet rusky mluvících návštěvníků,“ uvedla.

Sbírka na zvon

Velkou návštěvnost měly loni i další památky ve správě Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora. Kapli Božího těla navštívilo přes 50 tisíc lidí, kostel sv. Jakuba téměř 29 tisíc a kostel Matky Boží Na Náměti přes 2700 turistů. Kromě prohlídek lákaly k návštěvě hlavně koncerty nebo výstavy.

Tuzemští turisté měli velký zájem o noční prohlídky Barbory a večerní prohlídky kostela svatého Jakuba, které farnost pořádala v rámci festivalu Kutnohorské léto.

Letos v květnu chystá farnost i speciální prohlídky ochozů chrámu svaté Barbory. Výtěžek bude použit na veřejnou sbírku Zvon pro Jakuba. Nejslavnější jakubský zvon, Vorel, později Vavřinec, byl odlit v roce 1478 a jeho hlas zněl téměř nepřetržitě až do roku 1942, kdy byl zrekvírován pro válečné účely. Od té doby je svatojakubská zvonice prázdná.

Výroba nového zvonu se plánuje v květnu v Nizozemsku. Do Kutné Hory má být dopraven 23. července při oslavách svátku svatého Jakuba, kdy bude slavnostně požehnán a dočasně umístěn na nádvoří Vlašského dvora. Vytažen do věže kostela by měl být 14. října, první vyzvánění je plánováno na posvícení o den později.

Reklama

Výběr článků

Načítám