Hlavní obsah

Němci mají nejsilnější cestovní pas, dostanou se s ním bez víz do 157 států

Němci mají „nejsilnější cestovní pas” na světě, protože se s ním dostanou do největšího počtu zemí bez víza či s vízem automaticky uděleným při příjezdu. Držitelé německého pasu mají aktuálně takto otevřené dveře do 157 států, jak vyplývá z Pasového indexu, který sestavuje světová finanční poradenská firma Arton Capital. Česká republika je společně s Islandem na sedmé příčce se vstupem do 151 zemí.

Foto: Profimedia.cz

Německý pas umožňuje bezvízový vstup do nejvíce zemí světa. Ilustrační foto

Článek

Podle indexu, který byl aktualizován minulý týden, se o druhou příčku dělí Singapur a Švédsko s bezvízovým vstupem do 156 států. Na třetím místě jsou Británie, Dánsko, Finsko, Francie, Norsko, Španělsko, Švýcarsko a USA s volným vstupem do 155 zemí. Slovensko je desáté – společně se Slovinskem, Litvou a Lotyšskem může bez víza či s vízem uděleným při příjezdu do 148 zemí.

Na poslední příčce je Afghánistán s bezvízovým stykem s 23 státy. Index porovnává pasy všech 193 členských zemí OSN plus šesti území – Tchaj-wanu, Macaa, Hongkongu, Kosova, Palestiny a Vatikánu.

Arton Capital také sestavil seznam „nejotevřenějších zemí” na základě počtu států, jejichž občany na své území pouštějí bez víza či s udělením víza při příjezdu. Na špičce jsou Guinea-Bissau, Kambodža, Komory, Madagaskar, Mauritánie, Mikronésie, Mosambik, Samoa, Seychely, Togo, Tuvalu, Uganda a Východní Timor.

Reklama

Výběr článků

Načítám