Hlavní obsah

Turistika na střeše světa je jen pro ostřílené

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná příroda, vysoké hory a křišťálová jezera. Ačkoli se z Tibetu stalo spíše téma politické, jsou to právě pozoruhodné scenérie, které dělají ze střechy světa jeden z nejoslnivějších turistických cílů. Nenechte se ale zmást, pro obyčejné batůžkáře to kvůli náročnému terénu rozhodně není. Ti, kteří se ovšem cítí dostatečně zdatní, aby se sem vypravili, budou uchváceni čarokrásnou krajinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poznejte krásu TibetuVideo: AP

 
Článek

Tibetská náhorní plošina je nejvýše položenou oblastí na Zemi, i proto se jí přezdívá střecha světa. Přestože je terén náročný, příroda i tradiční buddhistická kultura, která je s Tibetem velmi úzce spjata, přitahuje mnoho dobrodruhů. Jedním z takových je i Švýcar Liam Bates, který ho navštívil celkem pětkrát. Podle něj to jsou ale také lidé a jejich přívětivost, co dělá z oblasti tak vyhledávaný cíl.

„Jedno staré čínské přísloví říká, že tisíc mil dlouhá cesta začíná jediným krokem. Moje byla o něco pozoruhodnější, vedla k jezeru Yamdrok a k Mount Everestu,” vypráví Bates o jednom ze svých putování. Yamdrok neboli labutí jezero je jedno ze tří posvátných jezer, která se v Tibetu nacházejí. Mimo to má také jednu z nejčistších vod.

Je obklopeno mnoha pocukrovanými horskými vrcholky a jeho průzračná hladina odráží blankytné nebe. Nachází se ve velmi řídce osídlené oblasti, a i když cesta k němu není jednoduchá, odměnou bude pohádkový výhled. „Tibet je učiněný ráj. Je přesně takový, jak ho můžete vidět na fotografiích nebo videích - svatý, čistý a panensky krásný,” tvrdí Bates.

V Tibetu čeká osvícení 

Směrem k Mount Everestu minul Švýcar ještě například starý chrám Tashilhunpo, největší v prefektuře Žikace. Ten byl založen už v roce 1447 prvním tibetským dalajlámou.

Nejtěžší část cesty ovšem nastává až u základního tábora nejvyšší hory světa v nadmořské výšce 5160 metrů nad mořem. Tento gigant samozřejmě nebývá zcela tradičním turistickým cílem. „Pokořit nebo i vidět Everest, to musí každého člověka posunout na úplně novou duchovní úroveň. Mě Tibet uchvátil a rozhodně mám v plánu ho někdy navštívit znovu. Mám pocit, že je tu stále co objevovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám