Hlavní obsah

Největší sbírku mučidel na světě vystavuje muzeum v Káhiře

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečný dům hrůzy, tak se dá bez nadsázky přezdívat muzeu mučicích nástrojů v Káhiře. Předměty, které vystavuje, ovšem nejsou žádné atrapy. Všech 750 exponátů jsou historické kusy z nejrůznějších období dějin. K založení instituce inspiroval sběratele Abdela Wahaba výlet do Iráku - někdejší diktátor Saddám Husajn totiž proslul tím, že rád mučil lidi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum mučicích nástrojů v Káhiře bylo inspirováno diktátorem Saddámem HusajnemVideo: AP

 
Článek

Velmi naturalistické muzeum láká na mnoho unikátních exponátů, z celkových 750 je to jen 180 velikých mučidel posbíraných po celém světě. Jedním z nejznámějších předmětů je kolo, které se používalo k lámání kostí kriminálníků, předtím než byli popraveni.

Jiným chronicky proslulým nástrojem je také rakev s ostny, ve které trestanci umírali příšerně bolestivou smrtí. Aby Wahab dodal exponátům na autentičnosti, používá figuríny, aby si lidé lépe dokázali představit, jak v minulosti probíhalo útrpné právo.

Myšlenku na založení muzea dostal Wahab poprvé při výletu do Iráku v roce 2002. Navštívil totiž dům bývalého prezidenta Husajna, který byl známý tím, že popravoval a mučil lidi, kteří se mu znelíbili. „Navštívil jsem Husajnův dům s jedním místním, který hrozně zblednul, když jsme vešli. Prý i ptáci se přes to místo bojí přeletět, kvůli jeho minulosti,“ řekl Wahab pro agenturu AP.

Gilotina i kyvadlo

Později se začal o mučení zajímat detailněji, četl nejrůznější knihy a inspiroval se mnoha západními muzei. „Nakonec se mi podařilo shromáždit nejvíc mučicích nástrojů na světě. Mám tu dokonce i funkční gilotinu nebo nechvalně proslulé kyvadlo jako z Poeovy Jámy a kyvadla,“ dodává.

Sesbírat tolik unikátních předmětů ovšem nebylo vůbec jednoduché. Tvrdí, že to není jako sbírat například starý nábytek, protože dnes jsou tato stále fungující zařízení dost často ukrytá před zraky veřejnosti. Wahab uvažuje, že celé muzeum přesune do USA, jelikož egyptské úřady ne zcela podporují takovou instituci, jakou je muzeum mučidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám