Hlavní obsah

Chorvat ujde přes 3000 kilometrů. Chce podpořit uprchlíky

Novinky, mšv

Na svou možná životní pouť se vydal třiatřicetiletý Chorvat Goran Blazevic. Z výchozího Jordánska až domů ujde více než 3200 kilometrů. Nebyla to však nuda, která ho k myšlence vedla. Svou cestou protestuje proti Evropské unii, která podle něj blokuje cestu válečným uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvat jde pěšky domů z Jordánska, v nohách už má 1800 kmVideo: AP

 
Článek

Blazevic vyšel z jordánského Wádí Músá 10. října a před koncem roku byl už v řecké Soluni. V nohách tou dobou měl už 1800 kilometrů. Na cestu vyrazil jen s velkým batohem, ve kterém si nese stan, spacák, jídlo s vodou, fotoaparát a antibiotika. Některé noci prý musel strávit na ulici ve stanu, zatímco někdy přespal u místních, kteří mu nabídli na noc přístřeší.

Hlavním smyslem jeho cesty je ale prý protest. „Chtěl jsem vyjádřit svůj nesouhlas s Evropskou unií kvůli tomu, že zabraňují válečným uprchlíkům přejít do Evropy. Nejvíc utečenců jsem zatím potkal v Řecku v uprchlických táborech nebo v opuštěných budovách,“ řekl agentuře AP. Dodává, že spousta z nich se kvůli bezvýchodnosti situace snaží dostat dále do Evropy ilegálně.

„Viděl jsem, že ti lidé museli přespávat ve stanech v téhle hrozné zimě, a to před několika měsíci ještě neměli ani teplou vodu. Situace je komplikovaná, potkal jsem tu i mnoho dětí,“ dodal Chorvat. Z Řecka bude jeho cesta pokračovat přes Makedonii, Albánii, Černou Horu a Bosnu do Chorvatska a věří, že do cíle dorazí koncem února.

Než dorazil do Řecka, překonal Blazevic například Jordánskou poušť, Izrael či Turecko. Do něj se však dostal přes Kypr, kam z Izraele odcestoval letecky. Jedná se však o jedinou výjimku, jinak šel vždy pěšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám