Hlavní obsah

Jediný žlutý vodopád na světě se zbarvil do bíla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutné čínské vodopády Chu-kchou jsou celoročním turistickým lákadlem. Zatímco přes léto mají díky písku a sedimentům na dně Žluté řeky kalnou a zemitou barvu, přes zimu částečně zamrzají a mění se v běloskvoucí pěnu. Jejich ledovou krásu přijíždějí obdivovat zástupy Číňanů, ale i zahraničních návštěvníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zamrzlý vodopád Chu-kchou přitahuje turistyVideo: Reuters

 
Článek

Druhé největší čínské vodopády turisty přitahují především svou proměnlivostí. V závislosti na ročním období totiž mění svou vizáž.

V období dešťů získává říční tok a s ním i vodopád na mohutnosti, zatímco když je sucho, vody ubyde a Chu-kchou díky tomu mají spád i 30 metrů. Přesto, že působí špinavě a mají přízvisko jediných žlutých vodopádů na světě, jsou velmi populární. Za zdánlivě špinavou barvu mohou ovšem sedimenty na dně koryta.

Nyní v zimě, kdy teplota klesla pod nulu, ukázaly vodopády další tvář. Po úbočí stráně visí rampouchy a mráz proměnil i barvu řeky. Oproti tradiční hnědožluté je nyní bělejší a tudíž zdánlivě čistší. Jako lákadlo na turisty to stále funguje.

„Podle mě jsou vodopády Chu-kchou nádherné. Viděl jsem několik fotek na internetu, ale byly nesrovnatelné s realitou. Jednoznačně stojí za návštěvu,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z turistů.

Foto: Profimedia.cz

Při nižších teplotách se kolem vodopádu tvoří stříbrné převisy.

Podle turistické kanceláře, která se o propagaci vodopádů stará, Žlutá řeka vstoupila do zimní záplavové sezóny a s klesajícími teplotami se dá očekávat, že Chu-kchou budou zamrzat stále více, po řece mohou plavat také ledové kry. Při skutečně nízkých teplotách se vytvářejí na spádu i veliké stříbrné převisy.

Vodopády se nacházejí v provincii Ša-an-si a nejoblíbenějším obdobím pro jejich návštěvu bývají jarní měsíce duben a květen nebo období od září do listopadu, kdy jsou obvykle nejmasivnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám