Hlavní obsah

Silvestr lze strávit na lodi v Lednici či na výstavě andělů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Silvestra se turisté mohou svézt vyhřívanou lodí po Lednicko-valtickém areálu, podívat se na výstavu andělů na zámku v Lysicích nebo se vydat na prohlídku Mikulova. Turisté tak mají příležitost na přelomu roku vyrazit za památkami či jinými turistickými atrakcemi, většina památek ale zůstává přes zimu zavřená.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lednice

Článek

V poslední prosincový den má jako jeden z mála otevřeno zámek v Lysicích na Blanensku. Při letošním 20. ročníku silvestrovských prohlídek mohou návštěvníci projít vánočně vyzdobené reprezentační prostory nebo navštívit výstavu andělů.

„Vystavujeme celkem 500 různě ztvárněných andělů od renesance až po současnost," uvedla kastelánka Martina Rudolfová. Exponáty pocházejí z muzea ve Znojmě, od soukromých sběratelů či z jihomoravských hradů a zámků. V Lysicích, které v letošním roce navštívilo přes 30 tisíc lidí, je otevřeno od 10.00 do 16.00.

Návštěvníci zámeckého areálu v Lednici mohou využít zimních plaveb v uzavřených a vyhřívaných lodích. Ty jsou, pokud řeka nezamrzne, v provozu o víkendu a o svátcích 18. sezónu. Lodě vyplouvají na čtyřicetiminutovou plavbu od 10.00 do 15.00 v půlhodinových intervalech. Cena lodního lístku, v níž je i horký nápoj, je 160 korun, pro děti poloviční. Lodě vyplouvají od přístaviště pod zámkem a trasa vede převážně zámeckým parkem.

Obří sud

Od prosince do března nabízí turistické informační centrum v Mikulově hodinové prohlídky města. Zájemci si je však musí dopředu objednat, a to platí i v poslední prosincový a první lednový den.

Průvodci zavedou návštěvníky na historické náměstí, do zámeckého parku nebo židovské čtvrti. Největším lákadlem dvou nabízených tras je Dietrichsteinská hrobka nebo zámecké sklepení s obřím sudem. Dubový sud z roku 1643 je s objemem přes 100 000 litrů největším vinným sudem v České republice a osmým největším v Evropě. Dříve sloužil na desátkové víno, nyní je však prázdný.

Špilberk bude otevřený

„Minimální počet lidí ve skupině není striktně omezený, ale méně početná skupina musí počítat s vyšší cenou prohlídky," uvedla Lucie Kluchová z turistického informačního centra. Standardní cena pro patnáctičlennou skupinu je 120 korun za osobu.

V Brně jsou na Silvestra veřejnosti otevřeny také vila Tugendhat nebo hrad Špilberk. Do vily už se však podle informací z pokladny dostanou poslední den roku pouze dva návštěvníci, protože všechna další místa jsou dlouho dopředu rezervovaná. První den roku 2017 se otevírá veřejnosti brněnská hvězdárna, která připravuje dobrodružné dětské představení Ptačí ostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám