Hlavní obsah

Výstřední americké muzeum je zasvěcené banánům

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Ken Bannister byl vždy velký nadšenec do banánů. Žluté ovoce si zamiloval natolik, že se rozhodl nejdřív na jeho počest založit klub a následně mu věnovat i muzeum. Možná, že tehdy ani netušil, že se jeho dílo zapíše do Guinnessovy knihy rekordů jako největší expozice věnovaná banánům. V muzeu v kalifornské Mecce se vystavují obrazy, sochy, plyšáci, hrnky, cukrovinky… Zkrátka vše s banánovou tematikou.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatelem muzea je Ken Bannister.

Článek

Pro někoho může být muzeum absolutní žluté peklo. Banánových předmětů, kterým tu úsměvně přezdívají bananabilia (slovní hříčka se slovy banán a memorabilia), se od založení klubu v roce 1975 nahromadilo přes 20 000. Díky tomu byla instituce před 11 lety zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

Nynější majitel Fred Garbut tvrdí, že lidé, kteří k němu zavítají, mají vždy lepší den. „Jsou šťastní a překvapení tím, co vše tu máme,“ tvrdí. Nejspíš za to může i pozitivní žlutá barva.

Sbírka, kterou Garbut po Bannisterovi převzal, je tvořena opravdu těmi nejrozmanitějšími předměty. Jsou tu hrnky s banánovými motivy, cukrovinky a pochutiny s banánovou příchutí, obrazy s banány, umělé banány, živé banány, banánové kostýmy a mnoho dalších bananabilií. Muzeum má dokonce svého žlutého maskota Plattyho, který pomáhá expozici propagovat.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum vystavuje přes 20 000 předmětů s banánovou tematikou.

Jelikož se Mezinárodní banánové muzeum, jak zní jeho celý název, nachází v pouštním městě, návštěvníci jistě vezmou zavděk i tím, že se zde mohou osvěžit zmrzlinou, logicky banánovou, dát si ledový banánový milkshake nebo banánek v čokoládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám