Hlavní obsah

Na bizarní skalní útvary v Turecku hned tak nezapomenete

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestách kolem světa narazí člověk nejednou na zvláštní místa. Některá se mu vryjí do paměti tak silně, že na ně nikdy nezapomene. Ať už kvůli své kráse nebo třeba i bizarnosti. Skalní útvary v tureckém národním parku Göreme jsou spíše tím druhým případem. Svým tvarem totiž velmi silně připomínají mužské pohlavní orgány. Na grotesknosti jim přidává i jejich přezdívka: pohádkové, v originále vílí komíny.

Foto: Profimedia.cz

Útvarům se přezdívá i kouzelné komíny.

Článek

Za tvary, kterých si všimla i organizace UNESCO, ovšem nestojí žádné víly, jak by mohla klamat přezdívka. Ve skutečnosti se jedná o výsledek geologického procesu, který před milióny let započal.

Eroze, sopečná erupce a další přírodní vlivy docílily ojedinělého tvaru nejen těchto konkrétních skal v takzvaném Údolí lásky, ale i dalších, které se v parku nacházejí. Právě pro svou unikátnost se nakonec zařadily na seznam kulturního dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Útvary se nacházejí v takzvaném Údolí lásky.

Pohádkové komíny se nacházejí na historickém území Kappadokie, které se v minulosti táhlo od pohoří Taurus až k Černému moři. Oblast je známá i díky tomu, že zde kolem roku 47 před naším letopočtem vznikala první civilní podzemní města, jako ochrana před dobyvačnými národy Peršanů, Arabů či Mongolů.

Foto: Profimedia.cz

Oblohu mohou turisté brázdit v horkovzdušném balónu.

Krásy Kappadokie si turisté mohou velmi často užít také z košů horkovzdušných balónů, které v hojném počtu brázdí vymetenou oblohu. Vylétají hned za rozbřesku, kdy se slunce líně teprve šplhá k nebi a kdy jsou také nejlepší povětrnostní podmínky. Výhled na neobvyklé skalní útvary, tyčící se majestátně k nebi, si tak lidé mohou užít i z ptačí perspektivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám