Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zavítejte do nočních divadel, oslavte 27 let svobody

Novinky, mšv

Třetí listopadový víkend bude pro mnohé prodloužený díky čtvrtečnímu státnímu svátku. I v tento den je připravena spousta akcí, v Praze třeba Festival svobody, který přinese řadu přednášek či kulturních akcí. Mimo to se v sobotu koná tradiční Noc divadel. Vypravit se můžete také na závěrečný závod běžeckého seriálu RunTour nebo na festival severských filmů.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Noc divadel. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival svobody

O státním svátku se na různých místech v Praze koná Festival svobody. Připraveny jsou besedy, průvody či předávání Cen paměti národa. Na Národní třídě proběhne pouliční slavnost, na Václavském náměstí zase Koncert pro budoucnost, kde vystoupí celá řada významných hudebníků, například Barbora Poláková, Zrní, Michal Hrůza a další. Kompletní program najdete zde.

Plechová huba

Už sám název napoví, čeho se akce bude týkat. V hlavní roli budou chilli papričky a jejich degustace. Porovnejte ve čtvrtek svou výdrž nad pálivými jídly nebo jen debatujte s ostatními, raďte se, vyměňte si tipy. Akce se uskuteční v prostorách MeetFactory. Více najdete zde.

Noc divadel

Letošní ročník tradiční Noci divadel se uskuteční v sobotu. Divadla napříč republikou zvou návštěvníky na neobvyklý program. Budou moci například nahlédnout do zákulisí, navštívit workshopy, přednášky, autogramiády a mnoho dalšího. Seznam všech zúčastněných institucí naleznete zde.

Středočeský kraj

Seminář o kávě

O státním svátku se v kladenské kavárně Ňam Ňam Cafe uskuteční kurz a seminář s předním českým baristou Františkem Roháčkem. Dozvíte se, jak si doma připravit kávu tak, aby vám chutnala, a také jakou roli hraje třeba i tvar šálku. Vstupné, včetně káv a cukroví, činí 230 korun. Začíná se v 17:00 hodin.

Jazzové dny

V sobotu začíná ve Slaném tradiční festival Jazzové dny, letos již jubilejní 50. ročník. Koncerty se uskuteční v Městském centru Grand a v kapli Vlastivědného muzea. Těšit se můžete na desítky umělců, ať už menších uskupení či velkých bigbandů. Program naleznete zde.

Jihočeský kraj

Zabijačkový jarmark

Na nádvoří českobudějovické restaurace Naše farma se ve čtvrtek uskuteční slavnostní zabijačkový jarmark. Těšit se můžete na tradiční pochutiny, jako jsou jelita, jitrnice, ale nebudou chybět ani koblihy, štrúdly nebo zdravá zelenina. Jídlo si můžete vychutnat na místě nebo si něco odnést také domů. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Filmy z chladného severu

V pátek proběhne v Železném Újezdu zahájení filmového festivalu severských filmů. Kromě tohoto víkendu se uskuteční ještě příští pátek a sobotu a každý den se můžete těšit na jeden film, celkem tedy pět. Promítat se budou komedie či dramata jak ze Skandinávie, tak třeba i z Islandu. Program zde.

Karlovarský kraj

Vánoční jarmark

Může se zdát, že Vánoce jsou ještě daleko, ve skutečnosti ovšem už pomalu klepou na dveře a za nějaké dva týdny už je tu advent. Na jeden z prvních vánočních jarmarků můžete zajet v sobotu do Ostrova, kde najdete spoustu ručně vyrobených produktů od šperků, hraček až po nejrůznější dekorace či kabelky. Více zde.

Ústecký kraj

Chomutovský jarmark

V sobotu se v chomutovské Galerii Špejchar uskuteční jarmark s ručními výrobky. Na návštěvníky se bude těšit více než 60 prodejců, kteří představí nejrůznější sortiment od šperků, autorských oděvů, bytových doplňků, hraček a mnoho dalšího. Akce začíná už v ranních hodinách. Více informací zde.

Liberecký kraj

Gospelový koncert

Obdivovali jste někdy v amerických filmech kostelní gospelové soubory? Pak dorazte v sobotu do Kostela sv. Anny v Jablonci nad Nisou, kde se uskuteční gospelový koncert. Vystoupí soubor Gospel Generation s černošským sborem z USA. Vstupné je zdarma. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Dovolená po česku

Za trochou kultury se můžete v pátek vypravit do Novohradeckého divadla, kde bude uvedena komedie Dovolená po česku. Komedie se odehrává na jachtě v Řecku, ale až pohádková idyla nebude mít dlouhého trvání a přijde téměř detektivní zápletka. Více se dozvíte v představení a také zde.

Pardubický kraj

Finále RunTour

Běžecký seriál RunTour uzavře pátou sezónu v sobotu v Pardubicích. Závodu na 5 či 10 kilometrů se mohou zúčastnit začátečníci i aktivní sportovci, trasa je vedena prostředím dostihového závodiště Velké pardubické. Více informací o startovném a další podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Sklářský den

V sobotu proběhne v areálu Hutě Jakub v Tasicích předvánoční akce věnovaná sklu. Návštěvníci si budou moci po celý den vyzkoušet foukání skla nebo malování vánočních ozdob pod dohledem profesionálních sklářů a výtvarníků. Zajištěno je také občerstvení. Vstupné pro dospělého činí 70 korun. Více zde.

Jihomoravský kraj

Festival čokolády

Od pátku do neděle proběhne v brněnském FoodParku festival zasvěcený čokoládě, který potěší chuťové pohárky všech milovníků této pochutiny. Těšit se můžete také na vaření s čokoládou a další cukrovinky, nebudou chybět ani čaje či kosmetika. Více informace zde.

Olomoucký kraj

Bluesový festival

Ve čtvrtek bude v Šumperku zahájen hudební festival, který potrvá až do soboty. Zaměřený bude na blues a přijede na něj řada aktuálních tváří tohoto žánru, jednou z hlavních hvězd bude zpěvačka Maria Muldaur, která byla několikrát nominovaná na cenu Grammy. Koncerty se uskuteční v Domě kultury. Podrobnosti o programu zde.

Zlínský kraj

Ekologické zemědělství

V kulturním institutu Zlín se v sobotu uskuteční minifestival o ekologickém zemědělství. Těšit se můžete na prezentace ekozemědělců a výrobců biopotravin. Ke zhlédnutí bude také řada zajímavých dokumentárních filmů nebo ochutnávky biopotravin. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Prohlídka dolu

V neděli proběhne v Ostravě mimořádná prohlídka dolu Michal. Návštěvníci si budou moci projít druhý velký okruh, zahájení je v 10:00 hodin, sraz zájemců je o čtvrt hodinu dříve. Informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám