Hlavní obsah

Jediný divoký ořechový háj na světě se ukrývá ve Střední Asii

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořešáky jsou součástí mnoha zahrádek, ale jen v Kyrgyzstánu existuje jediný divoký ořechový háj na světě. Nese název Arslanbob a tamní legenda dokonce tvrdí, že odsud vlašáky přivezl do Evropy Alexandr Veliký. Některé stromy jsou staré i přes 1000 let, přesto stále plodí. Místní je díky tomu právem považují za své dědictví.

BEZ KOMENTÁŘE: Divoký les ořešáků v Kyrgyzstánu je zdrojem obživy pro místníVideo: United Nations

 
Článek

Les patří oficiálně státu a stromy jsou zákonem chráněné. Není se čemu divit, když se dost možná jedná o kolébku ořešáků. „Je to naše dědictví, proto chceme, aby návštěvníci respektovali pravidla a chovali se uctivě,“ říká ředitel z Agentury na ochranu životního prostředí Jalal Abad.

Unikátní les je lákadlem pro zahraniční návštěvníky, kteří sem proudí především z okolních států nebo i ze zemí Blízkého východu. Jedním z turistů byl také turecký student Abdulla.

„Přijel jsem až z Antalye, abych viděl zdejší nádhernou krajinu a hlavně tyto ořešáky. K místu se pojí zajímavá historie, prý tu byl i Alexandr Veliký, který jako první odvezl vlašáky do Evropy,“ řekl.

Kromě atrakce i byznys

Starý háj je ovšem kromě turistické atrakce také byznysem. Ořechy se zde sklízejí, zpracovávají se a exportují do světa. Místní říkají, že Arslanbob je největším a rozhodně jediným divokým ořechovým lesem na světě a ročně vyprodukuje přes 1500 tun plodů. Zpracovatelský závod vytváří práci pro stovky lidí.

Jelikož se v Arslanbobu nachází hned několik různých druhů ořechů, výzkumníci a botanici je zkoumají a snaží se vyšlechtit odrůdu, která bude dozrávat rychleji. Nové stromy ale porostou někde mimo háj, aby se nenarušil dlouholetý přírodní koloběh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám