Hlavní obsah

Dobrodruzi vyrazili tábořit k aktivní sopce, kolem nich prskala láva

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nevšedním zážitkem se vypravila skupina mladých dobrodruhů. Průzkumníci, v čele se čtyřiadvacetiletým Britem, se rozhodli přespat na okraji aktivního lávového jezera na ostrově Ambrym ve Vanuatu, přímo v kráteru pod aktivní sopkou. Zatímco se okolí kolem nich s přicházející nocí zbarvovalo do ruda, natáčeli nevšední podívanou na kamery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Expedice kempovala u lávového jezeraVideo: Caters News, AP

 
Článek

Kameramanem skupiny byl Christopher Horsley, který má podobné adrenalinové aktivity jako koníček, vulkány jsou pak jeho specializací, jak uvedl. „Cílem bylo dostat se na úroveň kráteru, strávit tam noc a pro dokumentární účely pořídit záběry z dronu,“ řekl.

Položit základy tábora v takové extrémní lokaci však nebyla hračka a Horsley přiznává, že to bylo i docela strašidelné. Vzhledem k tomu, že všude kolem je obklopovala vysoká skála, cítili se dobrodruzi poměrně bezmocní. „Sedmdesát metrů široké lávové jezero nám s takovými úzkostnými pocity moc nepomohlo,“ glosuje Brit s úsměvem.

Foto: Profimedia.cz

Dobrodruzi svojí cestu také natočili.

„Myslím, že jsme byli první, kdo kdy v kráteru takhle blízko u lávového jezera přespal. Ale po jedné noci je toho až až. Byla to už moje třetí expedice na Ambrym a k jezeru jsme sestoupili snad už čtrnáctkrát,“ pokračuje Horsley.

Se skupinou jde vždy průvodce, který sestupy zajišťuje a jde v čele výpravy. Sestup k jezeru podle něj trvá zhruba hodinu a půl až dvě, záleží na fyzické zdatnosti členů expedice.

Reklama

Výběr článků

Načítám