Hlavní obsah

Jen krok od propasti. Student natočil nejbouřlivější evropský vodopád

Novinky, mšv

Přímo ke chřtánu nejmohutnějšího evropského vodopádu se vypravil dvacetiletý student z Moskvy. U islandského Dettifossu stál přímo nad srázem, aby zachytil jeho bouřlivou krásu. Podívejte se na záběry, které pořídil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodopád Dettifoss je nejmohutnější v EvropěVideo: Caters News, AP

 
Článek

Prakticky riskovat život jen kvůli unikátním záběrům není pro dvacetiletého Denise Krasnova ničím neobvyklým. Do islandského národního parku Vatnajökull se vypravil přesně z takových důvodů. „Když jsem stál na okraji, pocítil jsem skutečnou vášeň ze života, poznal jsem, jak jsme my lidé oproti přírodě malí. Každá vteřina se zdála být nekonečná,“ řekl pro agenturu AP.

Dostat se k vodopádu je komplikované, nachází se mimo hlavní cesty
Denis Krasnov

Pohybovat se nad vodopádem zrovna na Islandu nebylo dvakrát bezpečné, především kvůli vysoké vlhkosti a nevlídnému počasí. Kameny prý navíc poměrně klouzaly, stačil tedy jeden neopatrný krok a Krasnov mohl spadnout.

Dettifoss je nejmohutnější vodopád v Evropě s průtokem vody mezi 200 až 500 metry krychlovými za sekundu. V létě dosahuje vyšších hodnot díky tajícímu ledovci.

Foto: Profimedia.cz

Nejmohutnější vodopád v Evropě se nachází na Islandu.

„Navštívil jsem ho během letního tripu po Islandu. Bylo to docela komplikované, protože je daleko od hlavních cest,“ tvrdí. Dodává, že než se mu podařilo stopnout auto, což je velmi populární způsob cestování po Islandu, čekal zhruba tři hodiny. Díky dánské rodině, která měla k Dettifossu také namířeno, se svezl až na místo.

„Na vrcholu vodopádu jsem stál asi hodinu a půl, byl jsem opravdu fascinován, ale nastydnul jsem z toho. Jednou jsem i uklouznul, ale naštěstí to nebylo u okraje, takže jsem vyvázl,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám