Hlavní obsah

Farma mrtvol či les sebevrahů. Místa, kde byste na Dušičky rozhodně být nechtěli

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní Dušičky jsou ideálním obdobím k vyprávění strašidelných příběhů. Na Zemi navíc existují místa, na kterých byste se v tento den (a nejspíš ani v žádný jiný) rozhodně ocitnout nechtěli. Běhá z nich totiž mráz po zádech a vydat se na ně by vyžadovalo notnou dávku odvahy a také skepse vůči duchařským povídačkám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Farma Mrtvol, Tennessee, USA

V americkém Tennessee se nachází výzkumné zařízení, ve kterém by se chtěl sám ocitnout jen opravdu otrlý jedinec. Farma mrtvol je přesně taková, jak by člověk od jejího názvu očekával. Na pozemky se totiž ukládají těla lidí a nechávají se hnít a rozkládat. Výzkumníci pak zkoumají různá stadia dekompozice.

Foto: Profimedia.cz

Mrtvoly se používají pro vědecký výzkum.

Jenže některá těla leží ladem, některá jsou pod vodou, jiná zase zavřena v automobilu. Zkrátka při procházce Farmou mrtvol se člověk cítí jako v nějakém hororu, ve kterém lidé záhadně zemřeli asi těmi nejbizarnějšími způsoby. Ve Spojených státech se nacházejí celkem tři výzkumná zařízení tohoto druhu.

Ostrov Poveglia, Itálie

Kdo by řekl, že se jen pár minut od překrásných Benátek bude nacházet ostrov, ze kterého vstávají vlasy hrůzou. Poveglia sloužila jako místo, kam se v 18. století svážely mrtvoly lidí nakažených dýmějovým morem. Kromě nich zde mezi tlejícími těly žili i ti, které mor také postihl, ale ještě nezemřeli.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Poveglia provází skutečně mrazivá historie.

Tím ovšem temná historie ostrůvku v laguně nekončila, o dvě století později zde byla založena psychiatrická léčebna a místního lékaře údajně posedli zlí duchové. Na pacientech prováděl lobotomii pomocí vrtačky nebo kladiva a sám svůj život ukončil skokem z okna.

Dodnes zde jako tichá připomínka stojí pozůstatky nemocnice, kostel i krematorium. Italská vláda se snažila ostrov prodat v aukci, ovšem neúspěšně.

Les Aokigahara, Japonsko

Pod bájnou japonskou horou Fudži leží les Aokigahara. Ač se může zdát, že se jedná o romantické místo, ročně sem přijdou ukončit svůj život desítky lidí. I proto se mu přezdívá les sebevrahů. Nejvíce mrtvol se nachází v samém srdci lesa, kterému se přezdívá moře stromů, japonsky Jukai.

Foto: Profimedia.cz

Les sebevrahů se nachází pod bájnou horou Fudži.

Dodnes není úplně jasné, proč se právě Aokigahara stal populárním místem pro ukončení života. Legendy hovoří o démonech, kteří každého, kdo do lesa vkročí, svádějí a nabádají k sebevraždě. V 19. století bylo místo určeno pro tradici zvanou ubasute, při níž muži odnášeli do lesa své matky a nechali je tam zemřít v osamění.

Hora křížů, Litva

Na litevské Hoře křížů se sice nestaly žádné hrůzné události jako na předešlých místech, přesto být zde v noci za svitu měsíce a sám... Počátky umělého pahorku se datují už k počátku 19. století, kdy zde byly vztyčeny první kříže. Když byla Litva součástí Sovětského svazu, snažil se vládnoucí režim místo jakožto nežádoucí náboženský symbol zničit.

Foto: Profimedia.cz

Počet křížů v současnosti čítá přes 100 000 kusů.

Litevci ovšem nadále umisťovali na vrchol další a další kříže, aby dali najevo svou původní identitu. V roce 1993 se zde zastavil i papež Jan Pavel II. Turisté i poutníci sem přinášejí stále nové a nové kříže, místo se tak neustále rozrůstá. V současnosti se zde nachází přes 100 000 kusů.

Hotel Stanley, Colorado, USA

V americkém Coloradu se nachází hotel tak strašidelný, že dokonce inspiroval hororového spisovatele Stephena Kinga k napsání jedné z jeho nejslavnějších knih — Osvícení. Ačkoli budova vypadá zvenčí pokojně a čistě, uvnitř údajně straší.

V pokoji číslo 418 se prý objevuje duch lorda Dunravena, který chtěl v době výstavby hotelu skoupit pozemky v přilehlém okolí, aby si mohl založit svůj vlastní lovecký ráj.

Foto: Profimedia.cz

Přespání v hotelu inspirovalo Stephena Kinga k napsání Osvícení.

Manželka zakladatele Freelana Oscara Stanleyho Flora zase někdy hraje uprostřed noci na svůj klavír, jehož tóny se rozléhají chodbami. Její manžel byl prý několikrát spatřen ve své oblíbené kulečníkové místnosti. Hotel dnes nicméně nabízí spa, skvělou gastronomii nebo noční duchařskou procházku. Těžko říct, jestli se na takovém místě dá vůbec usnout.

Veterinární škola v Anderlechtu, Belgie

Opuštěná výzkumná zařízení a nemocnice jsou snad těmi vůbec nejstrašidelnějšími místy. V bývalé veterinární škole v belgickém Anderlechtu dodnes zůstávají všemožné baňky a nádoby se zvířecími střevy, plícemi a jinými orgány naloženými ve formaldehydu.

Obyvatelé se místu raději vyhýbají velkým obloukem, tvrdí, že je jako vystřižené z noční můry, a přezdívají mu Hororová laboratoř.

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěná veterinární škola v Belgii

Výzkumný institut fungoval od počátku 20. století do roku 1990, kdy zůstal zcela vylidněný. Areál sestává z celkem 19 budov, z nichž všechny kromě jedné, poslední byly přestavěny na obytné prostory. Možná že se kolem nich občas potulují duchové mrtvých zvířat nebo snad i nějakého šíleného profesora, který na nich prováděl experimenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám