Hlavní obsah

Halloween ohrožuje mexickou tradici, místní se ji snaží udržet

Novinky, mšv

V Mexiku se blíží oslavy tradičního Dne mrtvých. Zhruba týden před nimi ulice mnoha měst zaplavili lidé namaskovaní jako ikonická kostra zvaná la Catrina. Tu vytvořil před více než sto lety mexický ilustrátor a umělec Jose Guadalupe Posada, postava už natolik zlidověla, že se stala součástí tradičního folklóru a personifikací smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V rámci oslav Dne mrtvých zaplavily ulice kostryVideo: Reuters

 
Článek

Pochod se stal nedílnou součástí mexické kultury. Organizátorka akce tvrdí, že je důležité tradici i nadále držet. „Ctíme tím naše kořeny, kulturu země, ze které pocházíme. Navíc se tradice pochodu pomalu vytrácí a podle mě je důležité ji udržet naživu. Ale Halloween, který k nám začíná prosakovat, je těžký soupeř, proto sem vodíme i naše děti, abychom s nimi mohli tuto událost sdílet a předat ji dál,“ řekla.

Pochod se uskutečnil minulou sobotu, zhruba 10 dní před oslavou Dne mrtvých, což je obdoba českých dušiček. Při něm se podobně jako při pochodu lidé maskují za kostlivce a strašáky ve stylu la Catriny, která je v podstatě zosobněním santa muerte neboli smrti.

Den mrtvých ovšem není žádnou oslavou smutku, naopak je nálada akce veskrze veselá. Kromě Mexika se koná i v dalších španělsky mluvících zemích Střední a Jižní Ameriky, například v Peru, Guatemale či Ekvádoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám