Hlavní obsah

U Jericha odhalili jednu z největších mozaikových podlah na světě

Novinky, mšv

V palestinské autonomní oblasti ve čtvrtek slavnostně odhalili mozaikovou podlahu. Ne však ledajakou, místní úřady o ní tvrdí, že je jedna z vůbec největších na světě. Nachází se v Hišámově paláci u Jericha a má být stará už přes tisíc let. Nyní úřady doufají, že pomůže nalákat do oblasti více turistů. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Hišámově paláci odhalili mozaiku starou přes tisíc letVideo: Reuters

 
Článek

„Nacházíme se v recepčním sále, který má celou podlahu udělanou z mozaiky. Domníváme se, že je jedna z vůbec největších na světě. V Hišámově paláci má rozlohu zhruba 827 metrů čtverečních,“ říká generální ředitel palestinského ministerstva kultury Iyad Hamdan. Dodává, že ze vstupní haly pokračuje podlaha do odpočívací komnaty, osobních prostor chalífů. Zde se nachází také takzvaná mozaika Strom života.

Mozaika byla v paláci poprvé objevena v roce 1930. Její stáří se ovšem datuje až do 8. století našeho letopočtu, kdy byl Hišámův palác také vybudován. Podlaha je inspirována raným islámským a byzantským uměním. Památka se nachází dva kilometry od Jericha a sloužila jako zimní palác, patřily k ní ještě lázně a rozlehlý hospodářský statek.

Komplex měl v minulosti také střechu, kterou však podle odborníků smetlo zemětřesení. Hamdan ovšem tvrdí, že lázeňská i palácová část by v budoucnu měla střechu opět mít, aby ochránila mozaiku před přírodními vlivy. „Zatím jsme podlahu přikrývali izolačními materiály a hlínou, nečekané podmínky by mohly negativně ovlivnit její stav,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám