Hlavní obsah

Pokles libry zvýšil návštěvnost Velké Británie, lidé jezdí na nákupy

Novinky, mšv

Pád libry a šok z brexitu pozitivně ovlivnil návštěvnost Velké Británie, oznámila tamní turistická agentura Visit Britain. Oproti stejnému období loňského roku se počet příchozích zvýšil o dvě procenta na 3,8 miliónu návštěvníků. Ti byli přilákání nižšími a dostupnějšími cenami, které pokles měny způsobil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Británie jezdí po poklesu libry více turistůVideo: Reuters

 
Článek

„Co se týče turismu, období po brexitu mu velmi prospělo, protože těží z poklesu libry,“ řekl pro Reuters šéf tamní turistické centrály Christopher Rodriguez.

„Nejpočetnější skupinou našich návštěvníků bývají obecně Američané, kteří u nás utratí kolem tří miliard liber ročně. Pro ně je toto období skvělou příležitostí, kdy k nám vyrazit,“ dodává Rodriguez. Zároveň však přiznává, že zimní sezóna bude šokující pro Brity, kteří budou chtít vyrazit do zahraničí. Jich se pokles libry dotkne negativně.

Jelikož libra je neustále v poklesu, spousta návštěvníků se rozhodla příležitosti využít a vyrazit na improvizovanou dovolenou. Jedněmi byli i Newyorčané Derek Hotter a Ian Clark, kteří ze dne na den naskočili do letadla a odjeli do Londýna. „Udělali jsme si velké nákupy. Když jsem tu byl před několika lety, musel jsem být v utrácení mnohem více obezřetnější. Teď je to snazší a nemusím se tolik hlídat,“ řekl Hotter.

Evropané vyčkávají

Kromě Američanů je dalším důležitým trhem i Čína, která na pokles libry podle Rodrigueze také zareagovala. „Kurz je teď opravdu nízký, je tu spousta slev, tak jsme vyrazili na nákupy,“ svěřila se jedna z čínských návštěvnic.

Nárůst evropských návštěvníků zatím není podle Rodrigueze tak rapidní, což by se však mohlo změnit vzhledem k narůstající síle eura. Odhaduje, že největší příval turistů přijde v období Vánoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám