Hlavní obsah

Rozhledna Děčínský Sněžník prošla rekonstrukcí

Právo, Aleš Pelikán

Nákladnou rekonstrukcí prošla během posledních let rozhledna na Děčínském Sněžníku. Ta patří k nejstarším v Česku, je stará více než 150 let. Město Jílové, kterému rozhledna patří, pořádalo v sobotu u rozhledny u příležitosti jejího znovuotevření slavnost, mimo jiné na ní soutěžili profesionální i dobrovolní hasiči.

Foto: Profimedia.cz

Děčínský Sněžník je jedna z nejstarších rozhleden v Česku.

Článek

Rozhledna na Děčínském Sněžníku byla uzavřena z důvodu rekonstrukce letos v květnu. Město Jílové přišla rekonstrukce věže rozhledny v posledních třech letech na více než tři milióny korun. „Rekonstrukce se uskutečnila ve dvou hlavních etapách, první byla započata už v roce 2014,“ uvedla tajemnice města Radka Tomanová.

Uzavření rozhledny v sezóně bylo pro mnohé zklamáním
Michaela Hlinková, kulturní referentka

Slavnost se konala přímo na rozhledně a v jejím blízkém okolí. „Víme, že pro mnoho turistů bylo uzavření rozhledny v letní sezóně velkým zklamáním, proto jsme se rozhodli, že všem, kteří na Sněžník dorazili, ale na rozhlednu se nedostali, přichystáme malou omluvenku,“ řekla Michaela Hlinková, referentka kultury města Jílového.

Stará přes 150 let

Hned v sobotu ráno začala soutěž s názvem „O srdce kamenné dámy“. Náročné klání bylo sice určeno profesionálním i dobrovolným hasičům, ale fandit mohl přijít každý. Hasiči se totiž ve stanoveném časovém limitu museli poprat se zdoláním 173 schodů.

„Každý hasič, který se postaví na start, musí obléct kompletní zásahový oblek včetně dýchacího přístroje, navíc bude vybaven dvěma požárními hadicemi. Kromě své vlastní váhy tak bude muset do schodů vynést ještě přibližně dvacetikilovou zátěž,“ uvedl velitel dobrovolných hasičů Jílové-Modrá Pavel Mošner.

Po ukončení soutěže si výstup na rozhlednu mohli vyzkoušet i odvážlivci z řad široké veřejnosti. Nechyběly ani různé soutěže pro děti, vstup na rozhlednu byl po celý den pro všechny zdarma.

Rozhledna na Děčínském Sněžníku patří k nejstarším svého druhu u nás. V roce 2014 oslavila 150 let své existence. Poslední velkou opravou prošla na počátku 90. let minulého století, kdy se podařilo Jílovému sehnat potřebné dva milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám