Hlavní obsah

Fotograf natočil Ankaru v barvách noci a pulzující životem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko si v poslední době lidé spojí spíše s nestabilní politickou situací než s cestováním. Z jiného úhlu si však můžete prohlédnout Ankaru ve videu tamního fotografa Ahmeta Yasira Karakase. K vidění je v něm například jedna z dominant, mešita Ahmeta Hamdi Akseki.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fotograf zachytil pulzující noční život v turecké AnkařeVideo: Reuters

 
Článek

Pořízení materiálu zabralo přes tři roky a ještě tři měsíce trvala postprodukce. Motivací k natočení časosběrného videa byl pro Karakase důvod, že žádné takové video turecké metropole neexistovalo. Chtěl tedy sám zachytit krásy nočního města, jež se noří do téměř surrealisticky vypadajících neonových barev.

„Pestrobarevnost a energie, která z Ankary vyzařuje je pravým opakem monotónního a tichého života, který většina zdejších obyvatel vede,“ řekl. Na videu jsou k vidění architektonické dominanty města, třeba majestátní moderní mešita Ahmeta Hamdi Akseki nebo pulzující centrum metropole s ruským kolem.

Dalšími významnými památkami města jsou především mešita Kocatepe, velmi navštěvované Atatürkovo muzeum či Etnografické muzeum.

Domov angorské kočky

Ankara se nachází v samém srdci Turecka a hlavním městem je necelých 100 let, od roku 1923. Založena ovšem byla už v 8. století před naším letopočtem, v minulosti ji obsadili také Římané, kteří jí dali jméno Angora. Odtud pochází nynější název. Pokud vám to zní povědomě, město je skutečně domovem jednoho z kočičích plemen — angorské kočky.

Karakas se živí jako 3D animátor, časosběrná videa, kterých má na kontě už pět, vytváří však pouze ve svém volném čase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám