Hlavní obsah

Fotograf pořídil snímky budov, které si vzala příroda

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celém světě existuje celá řada opuštěných budov. Některé vypadají, že je lidé opustili teprve nedávno. Ty, které si vzal za cíl třiatřicetiletý rakouský fotograf Thomas Windisch, si už zcela podmanila příroda. Z podlahy vyrůstá tráva, stromy se pnou k rozpadlým zdem a život se pomalu vrací do míst, kde už celé roky nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Budovy pohlcují stromy a břečťan.

Článek

Windisch procestoval několik evropských států, včetně Velké Británie, Chorvatska či Německa, aby snímky pořídil. „Hlavní myšlenkou bylo ukázat, že matka příroda mění mrtvé budovy v živé místo,“ řekl fotograf Daily Mailu.

„Nezáleží na materiálu, ze kterého stavby jsou, příroda si vždy najde svou cestu. Jakmile zmizí střecha, semínka a voda udělají svou práci a výhonky břečťanu prolezou skrz každou puklinu nebo rozbité okno,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Budovy pohlcují stromy a břečťan.

Foto: Profimedia.cz

Budovy pohlcují stromy a břečťan.

Windisch tvrdí, že mezi jeho favority patří fotografie zelenajících se stropů, jelikož vypadají trochu surrealisticky, stejně tak porostlé skleníky nebo traviny rostoucí z umyvadel a dřezů.

„Vždy jsem rád cestoval a před několika lety jsem začal podobná místa cíleně vyhledávat. Spousta budov je jednoduše dechberoucí,“ říká. Důležité je prý načasování světla a jednotlivých detailů, které z místa dělají neobvyklou podívanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám