Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se na vesnické posvícení nebo dobýt tvrz

Novinky, mšv

Začátek školního roku je tady, a tak nezbývá než se těšit alespoň na víkend. Můžete se o něm vydat třeba na nefalšované vesnické posvícení na Veselém kopci u Hlinska či v Nymburce nebo vyrazte do Malešova na tradiční dobývání tvrze.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se na středověké dobývání tvrze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Hrnčířské trhy

Nejen dětem, ale i jejich rodičům jsou určeny tradiční hrnčířské trhy, které o víkendu proběhnou na Kampě. Akce představí českou keramiku, připojí se rovněž projekty neziskových organizací. Pro menší je pak od 13:00 hodin připraven program, nepřeberné množství pohádek nebo lekce žonglování. Více informací najdete zde.

Odpoledne pro rodinu

Akce s názvem Taťka fest sice nesměruje příliš k maminkám, ale zvány jsou ony, a hlavně děti. V Beachklubu Ládví proběhne v sobotu zábavné odpoledne, kde bude k vyzkoušení třeba plážový volejbal, lukostřelba či lanové centrum. Samozřejmostí jsou i soutěže nebo špekáčky k opékání a nanuky. Vstupné je zdarma a začíná se v poledne. Více zde.

Dožínky v muzeu

Tradiční dožínky se uskuteční v sobotu v prostorách Národopisného muzea, kde budete moci společně s rodinou obdivovat zručnost řemeslníků a jejich umění. Od 14:00 je pak připraven program pro děti, který o dvě hodiny později vyvrcholí průvodem z Kinského náměstí a projde celou Kinskou zahradou. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Posvícení v Nymburku

V sobotu se v Nymburku uskuteční tradiční městská akce s poutí a jarmarkem. Bohatý kulturní program doplní kejklíři, rytíři, staročeští prodavači a několik hudebních skupin, které bude zavírat večerní koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. Program najdete zde.

Dobývání tvrze

Již 14. ročník akce Dobývání Malešova se uskuteční v sobotu od 11:00 hodin. Čekají na vás trhovci, hudebníci, bojovníci a pro děti je přichystána dobrodružná cesta, rodiče zase ocení pivo z vlastního městského pivovaru. Více zde.

Jihočeský kraj

Nevšední Krumlov

Zajímá vás, jak probíhá proces záchrany a obnovy památek? V rámci Dnů evropského kulturního dědictví v Českém Krumlově se to můžete dozvědět. Vydejte se do běžně nepřístupných míst krumlovských dominant, v doprovodných odborných výkladech se dozvíte i mnohé ze stavební historie. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Zoo slaví

V sobotu oslaví plzeňská zoo již 90. rok své existence. Bude tu také připraven celodenní program. Ten hlavní započne ve 13:00 hodin a těšit se můžete na indiány, tanečnice či hudební vystoupení. Nebudou chybět ani pohybové soutěže. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Na den do pivovaru

Ačkoli se může zdát, že den otevřených dveří v pivovaru bude spíše pro dospělé, nezapomíná se ani na děti. I na ně totiž o víkendu bude cílit akce, která se koná v Kynšperském pivovaru. Vaše ratolesti čekají soutěže, diskotéka či workshopy. V 16:00 předvede ukázku hasičský záchranný sbor a o půl hodiny později začne program už spíše pro ty odrostlejší. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Neobvyklá prohlídka

Vydejte se v sobotu na zámek Velké Březno na neobvyklou prohlídku, kde budete mít možnost spatřit běžně neviděné. Vydejte se po stopách Lucemburků po naučné stezce. Můžete si prohlédnout například výstavu architektonické dědictví Lucemburků v severozápadních Čechách nebo se zúčastněte heraldické či středověké písařské dílny. Proběhne také několik přednášek.

Liberecký kraj

Pohádková sobota

Vydejte se s dětmi na zámek Horní Libchava, kde v sobotu proběhne cestovatelsko-pohádkový den. Zatímco rodiče se mohou těšit na cestovatelskou přednášku, pro děti je od 13:00 do 17:00 nachystaná prohlídka zámku s princeznou a v 15:15 začne nejprve drobná předpohádka a po ní hlavní pohádka s titulem Diamantový náhrdelník. Více zde.

Královéhradecký kraj

Slavnosti na počest vévody

Na počest vévody Petra Birona se v sobotu uskuteční v Náchodě Kuronské slavnosti. Těšit se můžete na řemeslné trhy či večerní prohlídky zámku. Dále jsou připraveny koncerty, divadelní představení a mnoho dalšího. Rodinné vstupné na prohlídku je 270 korun. Více podrobností zde.

Pardubický kraj

Posvícení na vsi

Posvícení, které se v sobotu od 10:00 hodin koná na Veselém kopci u Hlinska, přinese ochutnávky nejrůznější dobrot z různých krajů, ale i bohatý kulturní program. Ten se pochopitelně neobejde bez veselé muziky, tance a zpěvu. V roubenkách se bude péct tradiční posvícenské pečivo, ať už chleba či placky. Více naleznete zde.

Vysočina

Přírodovědná pouť

Náves v Pístově u Jihlavy ožije v sobotu barevnou poutí, která mimo jiné nabídne dětem řadu přírodovědných her a soutěží. K vidění budou také ukázky ohrožených druhů živočichů žijících na mokřadech, pro případné zájemce bude v nabídce i možnost komentované exkurze lokalitou Pastouška. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Armádní den

Dozvuky prázdnin si s dětmi budete moci užít v sobotu v Army parku Ořechov. Na programu jsou soutěže pro děti o ceny, jízdy v obrněném transportéru či střelba z různých druhů zbraní. Pokud máte doma malé dobrodruhy, nenechejte si akci ujít. Začíná se v 10:00 hodin.

Olomoucký kraj

Jízda historickým vláčkem

V sobotu pojede z vlakového nádraží v Šumperku historický motorový vůz Věžák směrem do Libiny a zpět. Mimo něj bude vystaven i oblíbený veterán Hurvínek. Užijte si jízdu po všech stránkách netradičním vozem, který má například ještě typický lodní telefon mezi průvodčím a strojvůdcem. Dva páry vlaků budou ze Šumperka vypraveny v 9:50 a 13:50 hodin. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Lidový jarmark

Pokud v sobotu dorazíte do muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, uvidíte vaření trnkových povidel, které budete moci následně i ochutnat. Lidový jarmark, který obohatí doprovodný program, vystoupí třeba mužský sbor Bošičané nebo ženský pěvecký sbor Tetičky. V samotném muzeu na vás čeká expozice s předměty, které naše babičky a dědečkové používali v domácnosti či na poli. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Výročí tramvaje

Elektrická tramvaj v Ostravě slaví 115 let. V sobotu se tak můžete těšit na prohlídky vozovny a garáží Poruba. Výstava vozidel a techniky, exkurze v dílnách, vyhlídkové jízdy, na to vše a mnoho dalšího se můžete těšit, pokud si akci nenecháte ujít. Začíná se v 9:00 hodin a končí se v 16:00. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám