Hlavní obsah

Nestabilní situace ve světě nasměrovala české turisty opět na Slovensko

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Nestabilní politická a hlavně bezpečnostní situace ve světě vrátila české turisty opět ve větší míře na Slovensko. „Původně jsme plánovali Turecko, ale po posledních událostech jsme plány změnili a trávíme dovolenou ve Vysokých Tatrách. Cítíme se tady dobře a hlavně bezpečně,” říká Pavel z Písku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Návštěvníky lákají Vysoké i Nízké Tatry. Ilustrační foto

Článek

Podle údajů Slovenské agentury pro cestovní ruch se ve srovnání s prvním pololetím loňského roku návštěvnost z České republiky zvýšila o 26,8 procenta. „Současná situace ve světě snižuje množství destinací, kam turisté cestují bez obav,“ konstatuje ekonomický analytik Jozef Orgonáš.

Čeští turisté v minulosti rádi navštěvovali kromě Turecka také Egypt, Tunisko, ale zájem o tyto destinace klesá. Kdo se nechtěl mačkat u moře v přeplněném Chorvatsku, zvolil raději slovenské hory nebo tamní termální lázně a akvaparky. „Pod letošní zvýšenou návštěvnost se ve značné míře podepsali klienti z České republiky, kterých přijelo až o 66 procent víc než loni,“ řekla slovenským Hospodárskym novinám Zuzana Fabiánová mluvčí akvaparku Tatralandia u Liptovského Mikuláše.

Nárůst také v akvaparcích a lázních

Nárůst českých návštěvníků zaznamenali rovněž v dalších slovenských akvaparcích a termálních lázních. V Thermalparku Nitrava je až 90 procent klientů z České republiky, v Thermal Corvinus Veľký Meder a v Akvaparku Senec se proti předchozím sezónám jejich počet zvýšil o deset až jedenáct procent.

Návštěvníky láká slovenská příroda, především Vysoké a Nízké Tatry, Pieniny, Malá a Velká Fatra. Své sehrává také dostupnost, když z Prahy je turista v Tatrách za šest hodin a z Moravy za necelé čtyři. Slovensko letos zaznamenalo pokles polských turistů.

Souvisí to pravděpodobně s dočasnými kontrolami na hranicích, které Polsko zavedlo v souvislosti s nedávným summitem NATO ve Varšavě a Světovými dny mládeže, které koncem července navštívil také papež František. „Počet klientů z Polska klesl o desetinu a může za to kromě zmíněných příčin také horší vývoj kurzu zlotého vůči euru,“ domnívá se Fabiánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám