Hlavní obsah

Omrzel vás Karibik? Zkuste plavbu po ropných plošinách

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás už absolutně unavilo válení se na pláži a polehávání ve stínu palem, možná byste vzali za vděk výletní plavbou v Severním moři. O vodu a odpočinek ale vůbec nejde. Výlet je zaměřený na ropné plošiny, které se tam nacházejí. Pilotní plavba skončila před několika dny a účastníci čtyřdenního pobytu byli nevšedním zážitkem nadšeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Navštivte ropné plošiny v Severním mořiVideo: Reuters

 
Článek

„Nemohla jsem uvěřit, že se dají vyrobit takto velké stavby,“ prohlásila pasažérka Kari Sommeová o ropné plošině Troll A, nejtěžší konstrukci na světě, která kdy byla člověkem přesunuta. Tyčí se do výšky 200 metrů. „Je to úžasné. Byla jsem opravdu nadšená, protože jsem o těchto věcech v podstatě nic nevěděla. Když jsme dorazili, putovali jsme od plošiny k plošině,“ dodala.

Skupina 120 turistů, s výjimkou švédského a německého páru všichni Norové, zaplatila mezi 700 až 3500 dolary (17 215 - 86 079 korun) za čtyřdenní plavbu na technologicky vyspělé lodi Edda Fides. Výlet uspořádala firma, která zajišťuje ubytování pro pracovníky ropných plošin.

Ropa nám přinesla peníze a blahobyt...
Norský novinář Arnt Even Boe

Turisté navštívili plošiny Troll, Balder či Ringhorn a druhá část se odehrávala více na severu v Norském moři. Mnozí z návštěvníků byli zvědaví, až spatří produkci ropy na vlastní oči. Právě ropa totiž přinesla skandinávské zemi ekonomickou prosperitu a stále se drží na vrcholu tamní průmyslové produkce.

„Každý Nor ví, že ropa nám přinesla peníze a blahobyt a nelze ji srovnávat s ničím jiným,“ potvrdil pasažér a novinář Arnt Even Boe.

Jeden z návštěvníků Nils Olav Nergaard si s sebou přivezl také dron a o výletu prohlásil, že pro něj byl skutečným dobrodružstvím. „Být součástí takto vyspělé lodi, skoro jako člen posádky, a zažít provoz na ropných plošinách či je vůbec vidět na vlastní oči, to bylo něco neskutečného,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám