Hlavní obsah

Cestu k Jadranu zbrzdí prázdniny v Bavorsku a návštěva Putina ve Slovinsku, varují autokluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči, kteří míří do Chorvatska, se musí o tomto víkendu připravit na dopravní zácpy a kolony, varují autokluby. Začínají totiž prázdniny v nejlidnatějších spolkových zemích, a to Bavorsku a Bádensku-Württembersku, a cestu k Jaderskému moři zkomplikuje uzavření dálničního tunelu Karavanky kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu musejí řidiči počítat s dopravními komplikacemi směrem na Jadran. Ilustrační foto

Článek

„Série uzavírek a komplikací přichází v ten nejnevhodnější možný prázdninový čas, který může být. Začínají totiž velké letní prázdniny v nejlidnatějších spolkových zemích Německa (Bavorsko, Bádensko-Württembersko). K tomu se přidává druhá vlna dovolených z Nizozemska a také dalších spolkových zemí Německa (např. Berlín, Hamburk, Brandenburg),“ píše český automotoklub ÚAMK na svých stránkách.

S uzavírkami tunelu Karavanky je třeba počítat od 09:00 do 18:00 hod. středoevropského letního času. Přesný rozpis však bude souviset s Putinovým programem, a není proto znám.

Omezení se vedle dálnice A2 mezi Lublaní a hraničním tunelem Karavanky bude týkat i silnic mezi Jesenicí, Krajnskou Gorou a průsmykem Vršič na severozápadě Slovinska.

Automotoklub navrhuje dvě objízdné trasy, první přes Itálii – od Villachu po dálnicích A2 a A23 na Udine a následně po dálnici A4 do Trieste a na hraniční přechod mezi Slovinskem a Chorvatskem. Cena nákladů bude však kvůli mýtnému v Itálii vyšší.

Druhou alternativou je trasa z Villachu na Graz, Maribor a Záhřeb. Předpokládá se, že cesta bude ale extrémně přeplněná řidiči cestujícími na jih Chorvatska a mohla by zcela zkolabovat.

Další komplikací je festival

Německý automotoklub ADAC doporučuje jako objízdnou trasu využít rakouskou dálnici A9 přes spolkovou zemi Štýrsko a hranici překročit přes Spielfeld. Tento směr běžně využívají Češi při cestě do Chorvatska.

ÚAMK ovšem očekává, že dálnice A9 bude také velmi vytížená. Dopravu k Jadranu totiž komplikuje Lake Festival u jezera Schwarzlsee u Grazu v Rakousku, který v sobotu vrcholí. Na něj podle odhadů zamíří přes 120 tisíc návštěvníků. Jejich příjezdy a odjezdy tak zkomplikují provoz směrem do Chorvatska, protože jezero se nachází kousek od zmíněné dálnice A9.

Opravovat se bude dálnice A23 na hlavním tahu na Vídeň a bude zúžena do jednoho jízdního pruhu v každém směru. „Stažení provozu do jednoho pruhu je plánováno na noc a časy začátku i konce omezení si určí samotní stavitelé podle probíhajících prací,” informuje ÚAMK.

Reklama

Výběr článků

Načítám