Hlavní obsah

Do vězení za peníze. Ve Skotsku lze jít za mříže i bez spáchání zločinu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste si někdy chtěli vyzkoušet, jak se žije trestancům, navštivte skotskou obci Inveraray. Tamní bývalé vězení nyní slouží jako turistické lákadlo, ve kterém mohou návštěvníci za necelých 10 liber (zhruba 300 korun) na vlastní kůži okusit, jaký byl život za mřížemi v 19. století. Tehdy v něm byli zavření muži, ženy, ale i velmi malé děti.

Foto: Profimedia.cz

Ve skotském vězení si návštěvníci mohou vyzkoušet pobyt za mřížemi.

Článek

Mnoho staletí byla obec Inveraray krajským centrem a sídlem vévody z Argyllu. Od poloviny 18. století se na radnici konaly soudy a suterén pod síní sloužil jako lokální vězení. Podmínky, ve kterých trestanci přebývali, byly žalostné a o útěk se pokusilo mnoho vězňů. Spousta z nich i úspěšně. Proto se městští zástupci rozhodli prostory věznice přesunout na nové místo.

Nová budova byla dokončena v roce 1848 a byla k vězňům mnohem přívětivější — měla topení a plynové osvětlení. Tak či tak v provozu dlouho nebyla, k jejímu uzavření došlo z ekonomických důvodů už koncem srpna 1889, jelikož menší nápravná zařízení byla nákladná na provoz a příliš se nevyplácela.

Příběhy trestanců i hon na duchy

Pro veřejnost se věznice otevřela o celé století později, návštěvníci mohou porovnat starou budovu s novou, aby se sami přesvědčili, jak rozdílné podmínky v nich panovaly. Průvodci v dobových kostýmech autentický zážitek ještě umocňují. K vidění je také mučicí místnost, ve které se návštěvníci mohou dozvědět, jaké formy trestů se na zločince uplatňovaly, ať už to bylo lámání prstů nebo vypalování značek na tělo.

V rámci prohlídky se mohou turisté nechat zavřít do jedné z cel, většinou kvůli fotografii na památku, nebo aby si navodili pocit, který za mřížemi prožívají vězni.

Mimoto je věznice Inveraray jednou z nejznámějších skotských lokalit, kde údajně straší. Vydalo se tam již několik skupin lovců paranormálních aktivit a dodnes muzeum umožňuje lidem, aby přišli nějaké duchy „lovit“. Taková noc ovšem vyjde na 300 liber, což je v přepočtu zhruba 9500 korun.

Obce kromě této populární turistické atrakce láká také na skvělé jídlo, okolní panoramata a historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám