Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší sýr Valašska vyhrál ten rožnovský

Novinky, jky

Sýry z nejrůznějších koutů Valašska se proti sobě utkaly tuto sobotu ve Spa Hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Pětičlenná porota po téměř dvouhodinové degustaci a vzájemné poradě zvolila za vítěze polotvrdý kozí sýr z ekologické kozí farmy Zerlina v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Novinky

Sýry z kravského a kozího mléka bojovaly proti sobě.

Článek

„Letošní ročník se nám hodně líbil, protože se sešly typické kravské a kozí sýry, tolik typické pro tuto lokalitu. Hodně soutěžících je stálých, ale snaží se své sýry obměňovat. Mě konkrétně zaujal kozí sýr, který skončil na druhém místě, protože je hodně podobný sýru, který připravuje moje maminka. Ta má sice jen jednu kozu, ale ten sýr je skvělý. Je lehký a připomíná mi až mozzarellu - k rajčatům je úžasný. Chtěl jsem maminku přihlásit, ale bránila se,” řekl Novinkám s úsměvem tamější šéfkuchař Pavel Václavík.

Foto: Novinky

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík na soutěž o nejlepší sýr Valašska dohlížel.

„Zvítězil polotvrdý kozí sýr farmy Zerlina. Druhou příčku obsadil čerstvý kozí sýr Marie Síbalové a o třetí místo se podělily kravský uzený sýr Anny Vašutové a čerstvý kozí sýr Štěpána Hamaly,” informali pořadatelé soutěže Novinky.

Foto: Novinky

Vítězný sýr ze sýrařství Zerlina (Rožnov pod Radhošťěm). Šlo o polotvrdý kozí sýr. Průměrný vzhled sýru plně vyvážila skvělá konzistence, jemná vůně a zejména velmi lahodná chuť.

„Vítězný sýr vyrábíme teprve prvním rokem. Dokonce ještě ani není k dostání v obchodech, protože se snažíme maximálně zdokonalit jeho výrobní proces. Zrání trvá dva měsíce a naším cílem je, aby jeho chuť byla konzistentní během celého roku,” uvedla majitelka kozí farmy Zerlina Christina Hermanová, jejíž kozí sýr si odnesl ze soutěže první místo.

Foto: Novinky

Porota hodnotila chuť, originalitu, vůni, vzhled a celkový dojem sýrů.

„Specializujeme se spíše na čerstvé sýry, ale to, co neprodáme čerstvé, dáváme zrát. Neplánovaně se nám z toho ale tak trochu stala vlajková loď a lidé se po zrajícím sýru už sami hodně poptávají,” dodala Hermanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám