Hlavní obsah

Muzeum přiblíží historii japonské zahrádky v Luhačovicích

Muzeum luhačovického Zálesí otevře ve čtvrtek výstavu o japonské zahrádce v Luhačovicích. Na odpolední vernisáž naváže procházka od muzea k vile Jestřabí, u které v polovině 30. let minulého století vznikla parková kompozice vytvořená po vzoru japonských zahrad. Zahrádka po druhé světové válce zanikla, některé prvky byly ale obnoveny, řekla v pondělí mluvčí muzea Michaela Mitáčková.

Foto: Profimedia.cz

Výstava muzea připomene historii luhačovické japonské zahrady. Ilustrační foto

Článek

„Výročí 80 let od vzniku japonské zahrádky v Luhačovicích, která se řadila mezi vůbec první zahrady japonského typu u nás, si připomínáme prostřednictvím muzejní výstavy i nabídky doprovodného programu pro školy,” uvedla kurátorka výstavy a vedoucí Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková.

V roce 1903 doplnil architekt Dušan Jurkovič areál lázeňských staveb vilou pro více rodin nazvanou Jestřabí. Japonskou zahrádku v sousedství nechal v roce 1936 osázet tehdejší ústřední ředitel lázní Karel Nováček, kterého o rok dřív zaujala v lázních Poděbrady místní japonská zahrada osázená Františkem Kaiserem. S ním se pak dohodl na vybudování podobné zahrady v Luhačovicích.

„Korespondence mezi nimi probíhala na podzim roku 1935, kdy Kaiser postupně zasílal do Luhačovic náčrtky dřevěných zahradních staveb, jež se měly vyrábět v místě. Vzorem se Kaiserovi stal chrám Niten-mon v Niku, pagoda a brána torii ze svatyně Itsukušima u ostrova Mijadžima,” popsala Petráková.

Kaiser navrhl půdorys zahrady, který vycházel z kruhu a jehož centrem bylo jezírko s ostrůvkem. V plánu bylo barevné elektrické podsvícení stupňovitých stříšek pagody v barvě červené, modré, žluté a zelené a také podvodní barevné osvětlení rybníčku a stínidla pro různobarevné noční nasvícení květinových záhonů.

Po válce zanikla

Z jara 1936 byl prostor u Jestřabí dokončen osázením rostlin. Půvab japonské zahrady u vily Jestřabí dokumentuje řada dobových pohlednic.

Hned po svém vzniku se zahrádka stala oblíbeným cílem návštěvníků Luhačovic, zanikla po válce. V 50. letech přibyla na ostrůvku v jezírku na místě zrušené japonské zahrádky plastika chlapce s loďkou, v roce 1987 byla do těsné blízkosti vily umístěna Bílá fontána.

Po rekonstrukci v roce 1999 slouží Jestřabí jako lázeňský léčebný dům. Při novodobé revitalizaci lázeňského parku v roce 2014 prošly obnovou i pozůstatky japonské zahrady, v jejíchž místech se dochovaly některé okrasné exotické dřeviny. Nově k nim přibyly keřové a stromkové javory, jinan dvojlaločný, kryptomerie, záhony bambusů a okrasných trav.

Reklama

Výběr článků

Načítám