Hlavní obsah

Venisova pyramida v Egyptě se znovuotevřela veřejnosti

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyramida faraona Venise v Sakkáře se zpřístupnila návštěvníkům. Po 20 letech, kdy dlela opuštěná, ji ve čtvrtek znovuotevřel egyptský ministr Chálid al-Anani, jehož resort se zabývá správou starověkých památek. Stavba je významná tím, že v ní byly objeveny první zachovalé Texty pyramid, náboženská zaříkadla, která měla mrtvému pomoci přejít na „druhý břeh.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě otevřeli po 20 letech pyramidu faraona VeniseVideo: AP

 
Článek

Poprvé od 80. let byly zpřístupněny také hrobky Ankh-Mahor a Nefer-Seshem-Ptah, jejichž původ se datuje do šesté dynastie Staré říše, tedy zhruba 2345 a 2181 před naším letopočtem.

Po otevření byla držena smuteční minuta ticha za oběti z egyptského airbusu, který se nedávno zřítil do Středozemního moře. [celá zpráva]

Významný nález

Pyramida nacházející se v archeologické oblasti Sakkára nedaleko Káhiry, byla postavena během vlády páté dynastie, zhruba 2494 až 2345 let před Kristem a je místem odpočinku faraona Venise, devátého a zároveň posledního panovníka rodu v období Staré říše.

Z exteriéru Venisovy pyramidy, jež se nachází jen několik stovek metrů od Džoserovy pyramidy, která je tou vůbec nejstarší v Egyptě, zbývá dnes v podstatě jen hromada sutin. Typicky jehlanový tvar se už dá jen velmi těžce rozpoznat. Podzemní prostory zůstaly oproti tomu dodnes nadmíru zachovalé.

Poprvé byla pyramida prozkoumána v 80. letech, kdy byly objeveny první nedotčené Texty pyramid, předchůdci Textů rakví, které se později vyvinuly do formy známé jako Egyptská kniha mrtvých.

Ve všech třech případech se jedná o náboženské modlitby a zaříkadla psané v hieroglyfech, které byly součástí pohřebních rituálů a také popisovaly cestu duše do záhrobí. Rozdíl je v tom, že Texty pyramid se psaly rovnou na zeď, Texty rakví na stěny sarkofágů a kniha mrtvých na svitky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám