Hlavní obsah

Bratislava má nový Starý most

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po dvouleté rekonstrukci otevřeli ve čtvrtek provoz na nejstarším bratislavském mostě přes Dunaj. Po mostě zatím projdou pouze chodci a cyklisté, od července by po něm měla jezdit tramvaj.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě znovu otevřeli Starý most přes DunajVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Konstrukce mostu byla v havarijním stavu, proto byla zcela rozebraná a nahrazena novou. Starý most spojuje centrum města se sídlištěm Petržalka na pravém břehu Dunaje. Právě obyvatelé největšího bratislavského sídliště se na otevření mostu těšili nejvíc. „Pěšky to mám do města deset minut, a když bude jezdit i tramvaj, bude to skvělé,“ řekla Renáta, která přešla mostem mezi prvními.

Jozef projel hned první den po mostě na kole a pochvaloval si změny, které nastaly. „Na původním mostě byl chodník a cyklostezka pouze na jedné straně. Teď je po obou stranách a je mnohem širší,“ uvedl. „Jsem rád, že jsem se toho dožil. Pamatuji si ještě původní předválečný most. Ten pak vyhodili ustupující Němci do povětří a provizorní sloužil neuvěřitelných 68 let,“ zavzpomínal důchodce Karol.

Most Františka Josefa

Bratislavský Starý most postavili v letech 1889 až 1890 a byl pojmenován po císaři Františku Josefovi. Po mostě vedla silnice a koleje pro tramvaj. Po vzniku Československa byl most přejmenován na Štefánikův.

Ve druhé světové válce ustupující německá armáda most vyhodila do povětří. Ještě v roce 1945 byl obnoven a pojmenován most Rudé armády. Od roku 1953 po něm jezdily i vlaky. Až do roku 1973 byl jediným bratislavským mostem spojujícím oba břehy Dunaje. Od roku 1989 nese název Starý most.

Reklama

Výběr článků

Načítám