Hlavní obsah

Češi zůstávají svým destinacím věrní, letní last minute zájezdy podraží

Právo, Novinky, Jindřich Ginter, Bohuslav Borovička, Michael Švarc

Letní zájezdy kupované na poslední chvíli nejspíše letos zdraží. Nárůst cen postihne především „bezpečné” evropské destinace jako jsou například Španělsko či Itálie. Pokles se naopak dá očekávat u Tuniska či Turecka.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V mnohých oblíbených destinacích budou plné pláže i letos. Ilustrační foto

Článek

Zdražení last minute zájezdů očekávají analytici ERV cestovní pojišťovny, přestože se zatím Češi do nákupů letních dovolených příliš nehrnou. Nejspíš pod vlivem terorismu a muslimské migrace.

„Očekáváme ale, že to Češi stejně doma nevydrží a nakonec vycestují,“ řekl Právu Vlastimil Divoký z ERV, největší cestovní pojišťovny v Česku. Odhaduje, že ani obavy z terorismu Čechy nepřilepí na léto k chalupám a rybníkům, protože nakonec převládne pocit, že určité riziko k cestování patří.

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež si myslí, že na svou dovolenou vyrazí stejných 3,1 miliónu lidí jako v posledních letech a stejných 2,1 miliónu s cestovními kancelářemi. „Změna bude ve struktuře dovolených, v destinacích a v penězích, které se za dovolené utratí,” říká.

Foto: Profimedia.cz

Turecké město Alanya

„Celkově bude na trhu menší kapacita zájezdů, než tomu bylo v minulých letech. Cestovní kanceláře přehodnotily svoje plány pro letní sezónu a redukovaly počet sedaček v letadlech do některých ‚velkých’ destinací jako například Turecko,” tvrdí mluvčí Exim Tours Stanislav Zíma. Vzhledem k nižší kapacitě nebudou mít cestovky tolik doprodejů za nižší last minute ceny

Španělsko bez šance

„Letošní sezóna je specifická v tom, že byl v předprodejích obrovský zájem o prověřené bezpečné evropské destinace. Třeba ve Španělsku bude velmi těžké sehnat zájezd v last minute,” tvrdí mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. Zároveň dodává, že lidé by s nákupem zájezdu neměli čekat, protože se nedá předpokládat, že by ceny klesaly jako v minulých letech.

Souhlasí s ním také mluvčí eTravel Simona Fischerová. „Hoteliéři v řadě středomořských destinací využívají velkého nárůstu poptávky ze západní Evropy a zvyšují ceny, což se odráží na cenách zájezdů cestovních kanceláří. Nejvíce patrné je zdražení u Španělska, a to o sedm procent,” říká.

Tunisko, Turecko, Egypt: velká letní mobilizace

Země jako Tunisko, Turecko a Egypt, dotčené terorismem, silně posílí bezpečnost. Například Tunisko vyčlenilo na ochranu pláží, hotelů a letišť další tři tisíce policistů. Logicky. Propad počtu turistů je značný, i když Egypt hlásí oživení. O turisty pravděpodobně nebude nakonec nouze ani v Řecku, které bývá prvním cílem islámských imigrantů.

„Cenově výhodný by v last minute nabídkách mohl být řecký ostrov Kos. Je to obecně velmi oblíbená destinace s výbornými službami, která stále ještě nabízí dostatek volných kapacit, takže by cena ještě mohla klesat. Odvíjet se to bude od toho, jak velký bude zájem turistů,” řekl Bezděk.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Kos

Simona Fischerová tvrdí, že u destinací, ke kterým jsou Češi vzhledem k bezpečnostní situaci rezervovaní, lze očekávat v last minute sezóně výrazné zlevnění, například zájezdy do Egypta a Tuniska pořídí turisté o 10 až 15 procent levněji než v loňském roce.

Podle mluvčího CK Blue Style Františka Vorla se rizika terorismu nesmí podceňovat. Zároveň tvrdí, že jsou nesrovnatelně nižší než rizika, se kterými se setkáváme denně.

„Jde například o dopravní nehody, nemoci, kriminalitu... Navíc pokud by našim klientům hrozilo nebezpečí, destinaci bychom samozřejmě zrušili, jako jsme to udělali v minulosti v případě letoviska Taba nebo přerušení letů do Egypta,” dodal.

Papež tvrdí, že lidé, kteří do Egypta jezdili dosud, ho budou navštěvovat i nadále. „Turisté mu byli věrní i v mnohem složitějších dobách, než je ta dnešní. Češi a Moravané milují ‚své’ Řecko a dokazují to už celou řadu let, navzdory mediálnímu obrazu této destinace.”

Hitparáda potíží

Právě v Egyptě loni ERV pojišťovna zaznamenala pětinový nárůst škodných událostí klientů. Tradičně šlo nejčastěji o průjem. Nejen v Egyptě, ale celkově jsou nejčastějšími potížemi zažívací problémy (23 procent událostí), pak potíže v rámci ORL (12 procent), úrazy končetin (devět procent), chřipka a nachlazení (čtyři procenta). V průměru takto postiženým klientům zaplatila ERV v rámci cestovního pojištění 8600 korun.

Foto: Profimedia.cz

Egyptské letovisko Marsa Alam

Čtvrtina pojistných událostí se týká dětí a mladistvých. Zajímavé je, že loni poprvé pojišťovna vyplácela klientům více peněz z pojištění storna zájezdu (47 procent) než na zdravotní péči.

Kdyby byl klient zraněn při teroristickém útoku, cestovní pojistka mu pokryje ošetření i návrat do vlasti. Terorismus a válka jsou však ve výlukách, pokud se klient rozhodne do oblasti neodjet, protože má obavy o bezpečnost. Podle Divokého ale většina cestovních kanceláří v případech, jako byla loňská smrtící střelba v Tunisu, umožňuje klientům vyměnit destinaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám