Hlavní obsah

Dovolená v kempu je módní retro

Právo, Bohuslav Borovička

Dovolená u moře v obytném přívěsu, nebo častěji ve stanu, to je něco, co nám připomíná doby dávno minulé. Jedni je mají spojené se svým mládím a romantikou, jiní s nepohodlím a vzpomínkami na to, jak záviděli těm, co si mohli dovolit bydlet v hotelu a chodit na jídlo do tamní restaurace. Teď se jejich čas vrací.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená v kempu se vrací do módy. Ilustrační foto

Článek

Dnešní kempy jsou samozřejmě těžko srovnatelné s těmi, co bývaly před desítkami let v Jugoslávii nebo v Bulharsku, je to prostě jiné kafe. Můžete tam také přijet a na vyhrazeném místě si postavit vlastní stan, ale většina návštěvníků využívá již připravené bydlení.

Nejčastější a nejpohodlnější variantou je mobilní dům. Častěji jsou známé jako mobile home (anglicky) nebo mobilheim (německy). Zpravidla v nich bývají dvě ložnice, obytný prostor s kuchyňským koutem, toaleta a sprcha. Při plném obsazení se tam vejde šest lidí.

Montované dřevěné chaty se mobilním domům v mnohém podobají, ale bydlení v nich je zpravidla ještě o trochu stísněnější, spí se zčásti na palandách a nejsou v nich toalety a sprchy.

Třetí variantou jsou stany. I ty se vzájemně liší velikostí a vybavením, ale i stany mají dvě ložnice, dřevěné postele, obývací předsíň s chladničkou a prostorem na vaření.

Rozdíl mezi těmito typy ubytování je samozřejmě v ceně, ale nejen v ní. Někdo má prostě rád, když dešťové kapky v noci bubnují na napnutou celtu.

Od jedné do pěti

Podobně jako hotely, mají i kempy hvězdičky, které poskytují zákazníkům základní orientaci.

Jedno a dvouhvězdičkové kempy jsou spíše jen organizovaná tábořiště se zdrojem pitné vody, sprchami, s umývárnami a s toaletami. V objektu správce bývá elektrická přípojka na dobití mobilu, případně pračka a možnost půjčit si plynový vařič.

Tříhvězdičkové kempy nabízejí o poznání více pohodlí. Kromě stanů a chatek tam bývají i mobilní domy. Každé stanoviště by mělo mít vlastní elektrickou přípojku, kemp by měl být osvětlen a ohrazen.

Pohodlnější by mělo být i hygienické zázemí. Samoobslužné pračky a sušičky, wi-fi připojení, recepce, která funguje čtyřiadvacet hodin a v níž je k dispozici trezor a směnárna.

Foto: Profimedia.cz

Tříhvězdičkový kemp by měl nabízet stany, chatky, ale i mobilní domy. Ilustrační foto

Jednotlivá stanoviště by měla být oddělena stromy nebo keři, zákazníci by měli mít k dispozici dětská hřiště, prostory na grilování a rozdělávání ohně, volejbalové hřiště, případně i prostor na pétanque a na jiné sportovní aktivity.

V kempu nebo v jeho bezprostřední blízkosti by měl být obchod s potravinami a s nealkoholickými nápoji.

Kemp se čtyřmi hvězdičkami by tohle všechno měl mít na vyšší úrovni, má mít vlastní ostrahu, společenskou místnost, bazén, vlastní restauraci, půjčovnu kol a dalšího sportovního vybavení.

Podobně jako v hotelích hraje důležitou úlohu velikost pokojů, zda je v kempech vymezen prostor pro jednotlivá stanoviště. Ta by neměla být menší než 80 čtverečních metrů a u čtyř a pětihvězdičkových kempů než 100 metrů čtverečních (u nás je tato norma zhruba o čtvrtinu menší). Všechna stanoviště by měla mít přípojky na vodu, kanalizaci, elektřinu, případně plyn.

Pětihvězdičkových kempů není mnoho. O tu pátou hvězdičku se zpravidla postará prostředí, v němž se takové zařízení nachází. Bezprostředně u mořské pláže, na břehu jezera, v sousedství aquaparku nebo na dosah od jiného turisticky přitažlivého místa.

Za humny, bez hvězdiček

Z této kategorizace se poněkud vymykají kempy, které vznikají každou sezónu na zahradách či na velkých dvorech domácností. Pravidla si domlouvají zákazníci s majiteli pozemků.

Ostatně ani výše popsaná kategorizace není závazná. V detailních popisech je stanoven i minimální počet umyvadel, věšáků v umývárnách, elektrických zásuvek na každých sto návštěvníků. V praxi je to pokaždé jinak a spokojenost klientů zpravidla nezávisí na tom, jestli je v umývárně dost věšáků.

Svoboda a blízkost

Pravděpodobně největší devízou dovolené v kempu, zejména pro rodiny s dětmi, je svoboda, kterou člověku tato zařízení poskytují. Překročíte práh a jste venku, v ideálním případě pod stromy, a ne dál než dvě stě metrů od moře.

Foto: Profimedia.cz

Kempy nabízejí svobodu - překročíte práh a jste venku. Ilustrační foto

Den tráví celá rodina pod širým nebem a děti v kempu si kamarády vzájemně najdou dříve než ty, které se nudí u tabletu, zavřené v hotelových pokojích. Stejně blízko k sobě v kempu mají i dospělí. Od terásky k terásce je to jen kousek, a tak se snadno dá dohromady parta na volejbal nebo na mariáš.

Dovolená v kempu je dnes jakési módní retro, kterým „netrpíme“ jen my. Aby nevznikl dojem, že kemp je automaticky synonymem dovolené za hubičku, je třeba říci, že např. Oaza mira na poloostrově za vesnicí Drage, severně od chorvatského Šibeniku, si svými cenami nijak nezadá se čtyřhvězdičkovým hotelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám