Hlavní obsah

Autentičtější zážitky z dovolené? Bez mobilu, fotoaparátu či wi-fi

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotky z dovolené jsou příjemnou připomínkou hezkých zážitků. Ale z pořizování snímků se stala v poslední době trochu mánie, proto se začínají objevovat také dovolené a zájezdy, na kterých musí účastníci podepsat, že nepoužijí ani mobil či notebook a nepřipojí se na wi-fi. Díky zákazu lidé prý prožijí svou cestu mnohem autentičtěji.

Foto: Profimedia.cz

Jak bude vypadat vybraná dovolenková destinace na sociálních sítích? Ilustrační foto

Článek

Pryč jsou časy, kdy lidé cestovali po světě, aby pouze něco viděli. Dnes se na památky turisté většinou dívají přes hledáčky fotoaparátů či displeje chytrých telefonů. Společnost Intrepid Travel se proto rozhodla připravit zájezdy s takzvaným digitálním detoxem: žádné foťáky, mobily, laptopy ani wi-fi.

Mezi čtyři nové trasy, na kterých chce společnost digitální detox uplatnit, patří Ekvádor, Thajsko, indický Zlatý trojúhelník — do něhož spadá oblast mezi městy Dillí, Ágra, Džajpur — a severní Maroko. Všechno jistě skvělé výzvy pro focení.

„Chceme dát cestovatelům možnost, aby si danou destinaci prožili doopravdy, ne zpoza foťáku,“ tvrdí Michael Edwards, britský ředitel Intrepid Travel.

Výběr destinace podle fotogeničnosti

Cestování bez technologií je podle britského deníku Telegraph na vzestupu a zákaz focení se nejeví jako úplně špatný nápad, vezmeme-li v potaz nedávné události v portugalském Lisabonu, kde turista poškodil selfie tyčí 126 let starou sochu. [celá zpráva]

Anketa portálu Intrepid Travel uvádí, že až 33 procent cestovatelů si vybírá destinaci podle toho, jak bude vypadat na jejich sociálních sítích. A více než 38 procent stráví během dovolené klidně i hodiny hledáním signálu wi-fi.

„Kdyby lidé netrávili čas neustálým aktualizováním profilu na Facebooku, měli by větší možnost poznat místní a samotnou destinaci,“ řekl Edwards. Cestovatelé, kteří odříznutí od technologií zcela neunesou, mohou jednou denně napsat e-mail přátelům či rodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám