Hlavní obsah

Unikátní atrakce na Palau hlásí problém, mizí její hlavní protagonisté

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jev El Niño je pravděpodobně hlavním viníkem toho, že známé jezero medúz na tichomořském souostroví Palau je ve zbědovaném stavu. Respektive stavy medúz. Jejich počet klesnul ze zhruba osmi miliónů na necelých 600 000. A podle místních prý možná i ještě výrazně méně.

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero medúz je nejvyhledávanější turistickou atrakcí ostrova Eil MalkVideo: vimeo.com

 
Článek

Palauské jezero medúz na ostrově Eil Malk je jednou z nejceněnějších turistických atrakcí celého regionu. Jen v loňském roce jej navštívilo přibližně 160 000 zahraničních návštěvníků, kteří měli možnost si na tomto místě plném nežahavých medúz zaplavat. Jenže letos je vše jinak a počet medúz ve slaném jezeře v uplynulých měsících dramaticky poklesl. Vědci mají za to, že jsou na vině velká horka a sucho.

Mnohé místní cestovní kanceláře tvrdí, že aktuální číslo 600 000 je ještě hodně nadsazené. Tvrdí, že reálné číslo je okolo 300 000 a bohužel stále klesá.

„Jedna z našich členských cestovních kanceláří brala turisty na jezero minulý víkend a nespatřili jedinou medúzu za celý den,” uvedla ředitelka Palauské turistické asociace Madelsar Ngiraingasová a dodala, že tato čísla jsou alarmující, stejně jako krátký čas, za který počet medúz poklesl.

Budoucnost nejistá

Skutečností je, že úhrn srážek za poslední čtyři měsíce je nejnižší od roku 1951. Podle vědců se nedostatkem dešťů jezero stalo slanějším a medúzám ve vodě chybí živiny, které jim běžně deště do jezera přinášejí.

Aktuálně tak nezbývá než čekat, jak se situace vyvine v dalších měsících. Turistické kanceláře už však výlety k tomuto jezeru ve velkém ruší. „Naši zákazníci mají určitá očekávání. Bohužel v této chvíli, ačkoliv medúzy v jezeře jsou, nejde o zážitek, který chceme poskytovat a jaký naši hosté očekávají,” tvrdí zástupce jedné z místních turistických kanceláří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám