Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn plánuje stavbu první rozhledny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je pro české hory stále důležitější období. Po posledních třech teplých zimách s nedostatkem přírodního sněhu se areály snaží více investovat do letních atrakcí, třeba do nových stezek pro horská kola. Například Skiareál Špindlerův Mlýn do budoucna chystá stavbu nové rozhledny na Pláních, která má podpořit letní turistický ruch.

Foto: Profimedia.cz

Špindlerův Mlýn

Článek

„Letní sezóna bude čím dál důležitější. Ale není to jenom výsledkem této sezóny nebo těch předchozích, je to obecný jev, který je i v alpských zemích," řekl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Návštěvníků na českých horách podle něj v létě přibývá. Skiareál Špindlerův mlýn chce dobudovat bikepark ve Svatém Petru, vzniknout by také měly ve spolupráci s Krkonošským národním parkem další naučné stezky.

U horní stanice lanovky na Pláně plánuje areál postavit první rozhlednu ve městě. Ta by měla přilákat v létě více turistů. „Máme několik vytipovaných míst. Musíme najít nějaký konsenzus se všemi orgány a národním parkem," uvedl obchodní ředitel skiareálu René Hroneš.

Investice do infrastruktury

O konkrétní podobě rozhledny zatím nebylo rozhodnuto. Hroneš čeká, že podíl letního provozu na obratu skiareálu stoupne v budoucnu ze současných 20 na 30 až 35 procent. Areál letos investuje celkem 210 miliónů korun, mimo jiné do stavby 600 metrů dlouhé čtyřsedačkové lanovky z Horních Míseček na Medvědín.

Horské areály budou letos více investovat například do nových stezek pro horská kola. „Mnoho středisek staví tzv. single traily, tedy jednostopé tratě, které jsou ovšem jiné než sjezdové tratě pro sjezdová kola. Toto jsou tratě pro celé rodiny," uvedl Knot.

Budují se také dětská hřiště s atrakcemi. Letní provoz mají nyní tři čtvrtiny horských středisek sdružených v asociaci, jen loni spustila letní provoz tři tuzemská horská střediska.

Skiareál Lipno plánuje letos investovat do letních atrakcí 80 miliónů korun, tedy stejnou částku jako na zimní sezónu. Připravena bude řada novinek. „Ať už jsou to single trail tratě, bikerské tratě a další atrakce, které lidem umožní dovolenou strávit aktivně," uvedl spolumajitel areálu Miloš Kratochvíl.

V případě Lipna představuje podíl letního a zimního provozu 50 na 50. V létě také vyroste kolem Lipna obří olympijský park, ve kterém si po dobu konání letních olympijských her v Riu budou moci zájemci vyzkoušet různé sportovní disciplíny. Desítky sportovišť budou rozprostřeny okolo celého lipenského jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám