Hlavní obsah

Průmyslový palác na pražském Výstavišti slaví 125 let

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jinak řečeno století a čtvrt slaví v úterý 15. března historický Průmyslový palác na Výstavišti Praha v Holešovicích. Toto kulturní centrum je už desítky let zázemím pro výstavy, veletrhy, koncerty a další akce.

Foto: Profimedia.cz

Průmyslový palác na Výstavišti Praha

Článek

Průmyslový palác poprvé otevřený 15. března roku 1891 je dominantou Výstaviště a jednou z architektonických perel Prahy. Stojí za ním architekti Bedřich Münzberger a František Prášil.

Známé je jeho prosklené průčelí, světle zelená střecha i hodinová věž. V průběhu komunistické éry se stavba nějaký čas jmenovala Sjezdový palác a areál Výstaviště se nazýval Parkem kultury a oddechu Julia Fučíka. V roce 2002 přežila budova povodně, o šest let později ničivý požár, který vážně poškodil hlavně východní křídlo paláce.

Foto: Profimedia.cz

Průmyslový palác ve večerním nasvícení

Dnes je Výstaviště v pražských Holešovicích jedním z nejznámějších míst metropole. Důvěrně ho znají nejen ti, kteří každoročně navštěvují matějskou pouť (mimochodem aktuálně opět probíhající), ale i ti, jež oslovilo obří akvárium Mořský svět nebo se nedávno zúčastnili cestovního veletrhu Holiday World...

Zajímavost: Matějská pouť se do míst dnešního Výstaviště Praha přemístila v roce 1964 z nedalekých Dejvic.

Pozornosti Pražanů a nejen jich neunikne historický areál Výstaviště ani při procházce Stromovkou, při účasti na sportovních utkáních v Tipsport Areně či návštěvě nedalekého Planetária Praha. Okolo Výstaviště je zkrátka neustále rušno, je totiž centrem volnočasových aktivit všeho druhu.

Během března Výstaviště zve například na Running expo, Jarní trhy, Festival Evolution či Labyrinthum. Kompletní program aktivit naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám