Hlavní obsah

V Egyptě zatkli trojici mužů, která prodávala kameny z pyramid

Novinky, fis

Poklad nevyčíslitelné hodnoty nezákonně prodávali tři muži v egyptské Gíze. Kameny ze zdí pyramidy prodávali zájemcům v přepočtu za jednotky tisíc korun. Zahraniční turisté museli sáhnout hlouběji do kapsy.

Foto: Profimedia.cz

Menkaureova pyramida je nejmenší z velkých pyramid v Gíze.

Článek

Když egyptský zpravodajský server DotMasr získal informaci o tom, že v komplexu pyramid v Gíze nejspíš probíhá nezákonný prodej starožitností, vyslal tam dva ze svých reportérů. Novináři v utajení celý incident natočili.

Kromě toho, že novináři bez problému od mužů na úpatí Menkaureovy pyramidy odkoupili dva kameny za v přepočtu 1120 korun, jeden z pachatelů se jim dokonce pochlubil, že cizincům cenu navyšují – v přepočtu na zhruba 13 500 korun.

Egyptské ministerstvo vnitra následně na sociálních sítích informovalo o tom, že tato skupinka mužů z Káhiry byla zatčena za nezákonné obchodování se starožitnostmi. Pachatelé se k činu přiznali. Dva z nich navíc čelí také obvinění z drogové činnosti a krádeží. Informoval o tom mimo jiné britský deník Telegraph.

Husajn Basír, ředitel historické oblasti v Gíze, uvedl, že kameny byly skutečně z pyramidy. Nebyly prý ale násilím odlomené, nýbrž opadaly v důsledku stáří stavby.

Komplex pyramid v Gíze je sice střežen, vzhledem k jeho rozloze však může dojít k nepostřehnutým incidentům. Jen o několik dní dříve například na Cheopsovu pyramidu vyšplhal mladý německý turista Andrej Ciesielski a svůj počin stačil před příjezdem policie náležitě zdokumentovat. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám