Hlavní obsah

Španělsko navštívil rekordní počet turistů, již třetí rok v řadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko v loňském roce přilákalo už třetím rokem za sebou rekordní počet turistů. Zájem o Španělsko podporuje násilí v zemích jako Egypt a Tunisko, které přimělo evropské turisty trávit dovolenou raději blíže svému domovu. Celkem do země loni přijelo 68,1 miliónu návštěvníků, tedy o 4,9 procenta více než před rokem, oznámil statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Pláž ve španělské Barceloně

Článek

Cestovní ruch je ve Španělsku druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z hlavních pohonů ekonomiky. Na hrubém domácím produktu se podílí 11 procenty a zaměstnává přes dva milióny osob.

Růst by mohl pokračovat i v letošním roce. Svaz britských cestovních agentů uvedl, že počet rezervací zájezdů do Španělska na letošní rok stoupl do konce loňského roku o více než třetinu. Britové jsou nejpočetnější skupinou turistů ve Španělsku.

Španělsku se však nedaří výrazněji zvyšovat příjmy z cestovního ruchu. Podle posledních dostupných vládních údajů se výdaje jednoho turisty za leden až září zvýšily v průměru o 2,4 procenta. Podle výpočtu odvětvového svazu Exceltur výdaje na turistu v průměru loni klesly o jedno procento a nižší byly již 15. rokem za sebou, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám