Hlavní obsah

Dilema dovolené: co bude za půl roku?

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovky se už od loňského listopadu předhánějí v nabídkách letní dovolené. Ceny v předprodejích jsou většinou výrazně nižší než ty katalogové, často o pětinu až čtvrtinu.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Léto na Mallorce je hitem pro rodiny s dětmi.

Článek

Děti mohou mnohdy jet zdarma nebo s další slevou. Proti všem těmto výhodám zase stojí skutečnost, že zdaleka ne každý je schopen naplánovat si dovolenou s půlročním předstihem. Mnozí se navíc obávají, že za půl roku se může stát spousta věcí, které se dnes sotva dají předvídat.

Většina potenciálních zákazníků plánuje svou letní dovolenou v Evropě. Vyplývá to z anket mezi cestovkami. Některé přestaly vůbec nabízet Tunisko, kde loni terorista se samopalem vraždil na pláži a v hotelu. O něco podobného si koleduje Egypt. Na Sinaj už se nejezdí a nedávné incidenty otřásly i těmi, kteří věřili, že Hurghada a Marsa Alam jsou bezpečné.

Velkou neznámou je Turecko. Ty, kteří váhají, příliš nepřesvědčuje, že by mu bezpečnost turistů ležela zvlášť na srdci. Nakonec se může svézt s dalšími státy, kde převažuje islám, do kategorie těch rizikových, k čemuž přispěl nedávný výbuch v Istanbulu a varování, že další mohou následovat.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turistika v Istanbulu po nedávném útoku nejspíš utrpí.

Evropa je sice dost velká, ale když se na ni člověk podívá zblízka, dostane trochu jiný obrázek. Nový objev – Albánie. Je to také muslimská země, a když islám zvedá hlavu všude, proč by měl člověk věřit, že v Albánii ne. Nebo v Bosně, kde se muslimové také radikalizují a odkud je to, co by kamenem dohodil, na velký kus chorvatského pobřeží. Černá Hora je už několik let v létě naprosto přelidněná. Francie je drahá, Portugalsko, Madeira a Kanáry jsou daleko.

Jasně Evropa

Při porovnání všech pro a proti se dá předpokládat, že většinovou volbou pro letní dovolenou se stane Evropa. „V předprodejích dávají zejména rodiny s dětmi ve velkém přednost tradičním evropským destinacím, o jejichž bezpečnosti nepochybují. Jednoznačnými hity jsou pro rodiny s dětmi španělská Mallorka a Menorca, Bulharsko a řecké ostrovy,“ řekl Právu Jan Osúch z CK Fischer.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Menorca

Na důležitý aspekt letošního léta upozorňuje Petr Šatný z CK Alexandria: „Od loňska nelétají Rusové do Egypta a od letošního ledna mají zákaz cestovat do Turecka. V posledních dvou letech trávilo v obou zemích dovolenou více než šest miliónů Rusů ročně. Kdyby jich jen třetina vyrazila letos do Evropy, lze očekávat enormní tlak na růst cen hotelů právě ve zmíněných destinacích – Řecku, Bulharsku či Španělsku,“ uvedl Petr Šatný.

Tyto státy jsou pro mnohé české cestovky zavedenými destinacemi, mají v nich dlouhodobě rezervované ubytovací kapacity i místa v letadlech. Obojího díky slevám ubývá, a pokud budou těsně před sezónou nová místa, tak za jiné peníze. Převládající trend v zájmu o dovolené ilustruje např. CK Blue Style. Ta se v minulosti téměř výhradně soustředila na severní Afriku, ale dnes v její nabídce výrazně roste podíl Bulharska a Řecka.

K tajným tipům by letos mohla patřit jihoitalská Kalábrie (kromě srpna, kdy ji obsadí Italové), zejména její východní pobřeží, a španělské pobřeží Costa de la Luz severozápadně od Gibraltaru. Na popularitě získává i Balt. Zejména polský, protože ten německý je drahý.

Vstřícné kroky

Cestovky, samy v nelehké situaci, jsou si vědomy toho, že zákazník to s volbou letní dovolené nemá snadné, a proto činí vstřícné kroky vůči těm, kteří si ji pořídí v zimních a jarních předprodejích.

„Letošní letní sezóna se nebude příliš lišit od té loňské. Podle momentální situace a zejména mediálního obrazu okolního světa se zájem bude přelévat z místa na místo,“ domnívá se Stanislav Zíma z CK Exim Tours. Podle něho oproti loňsku nijak výrazně neklesne počet zákazníků, kteří zamíří do egyptského letoviska Marsa Alam nebo na tuniský ostrov Džerba.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Džerba

Právě vzhledem k očekávanému přelévání zájmu umožňují mnohé cestovky změnit termín, cíl nebo i zemi dovolené až 10 dní nebo i týden před odletem. Vstřícnější než v minulosti jsou nyní cestovky i k požadavkům klientů na zrušení zájezdu. Právě tyto okolnosti a také nízké zálohy, které mnohé cestovky při rezervaci nyní požadují, vedou k tomu, že by člověk s nákupem dovolené neměl váhat.

Ministerstvo a pojištění

V krizových chvílích připomíná ministerstvo zahraničí existenci svých stránek, na nichž zveřejňuje upozornění a varování pro cesty tam či onde. Po loňském masakru na tuniské pláži tam stálo doporučení být „maximálně obezřetný“ stejně jako po lednovém výbuchu v Istanbulu. Pár dní po útocích v Egyptě je tam podle MZV situace „relativně klidná“.

Jedinou věcnou radou je výzva zaregistrovat se před cestou v tzv. systému Drozd, aby mělo MZV přehled o českých občanech, kteří se v krizové oblasti mohou nacházet. Mnohem důležitější než ministerské rady je pojištění. Při jeho sjednávání je důležité, aby mělo zejména dostatečný limit pojistných plnění, pojištění pro případ, že musím zájezd stornovat, nepřetržitou dostupnost asistenční služby v češtině.

Turisté, kteří byli v Hurghadě s německými CK a bydleli v hotelu, kde došlo k přepadení, si stěžovali, že agentura, u níž zájezd koupili, nebere telefon. Není divu – o víkendu. Jediný, s kým může zákazník své problémy efektivně řešit, je její zástupce v místě. Ve skutečně závažných případech pak asistenční služba jeho pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám