Hlavní obsah

Módní tradice alžírských žen se změnila v prokletí

Novinky, jky

Alžírsko není zemí, kterou by v rámci turistického ruchu objevoval někdo jiný než nadšení batůžkáři. Přesto ukrývá mnoho tajemství, která ocení nejen ostřílení cestovatelé. Jedním z nich jsou postarší ženy z kmene Chaouia ze severovýchodního Alžírska. Jejich krása se v minulosti posuzovala podle tetování. Zvyk však zmizel a dnes jsou jejich tetování vnímána jako hřích.

Kdysi to bývala jejich chlouba, teď dávají alžírské ženy za svá tetování odpustkyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vrásčité tváře tamních žen zdobí vyšisovaná tetování a z pohledů je patrné, že jejich život nebyl ani trochu snadný. Když však začnou hovořit o minulosti, působí to, jako by jim bylo znovu 20 let.

„Bylo to pravidlo, a navíc to bylo i módní. Aby byla dívka krásná, musela být tetovaná, tak jsem to podstoupila,” říká dnes 106letá Fatma Tarnouniová. A rozhodně není jediná.

Aisha Djelalová oslavila nedávno své 73. narozeniny. Tetována byla v 25 letech. Tehdy se rozhodla, že chce být atraktivnější než její vrstevnice. Svého rozhodnutí posléze v životě často litovala. Někteří muslimové říkají jí a dalším podobným ženám, že přijetím tetování spáchali podle islámu hřích.

Lituje, že se nepostavila matce

Mnoho těchto žen se tak rozhodlo odčinit svůj „hřích” tím, že nyní své cennosti věnují těm nejchudším ženám.

„Dala jsem pryč všechny své stříbrné šperky. Brečela jsem u toho. Cítila jsem, jak mi každá slza omývá pryč mé tetování,” uvedla Djelalová.

Takových žen je mnoho. Jedna z nich, 74letá Djena Benzahraová, byla přinucena k tetování svou matkou, když jí bylo pouhých devět let.

„Stále si to pamatuji. Bylo to tak bolestivé, že jsem plakala. Nechtěla jsem to,” tvrdí.

Dnes, ačkoliv jsou její tetování malá, lituje, že se své matce nepostavila. I ona se vzdala svého stříbra, aby se tak omluvila Alláhovi, stejně jako hodně dalších místních žen.

Podle islámu je tetování hřích. Silně věřící lidé tak v konzervativních, především venkovských oblastech Alžírska tyto ženy za jejich tetování odsuzují. Bez ohledu na to, že bylo dříve v této oblasti něčím zcela běžným.

Ženy, které bývaly díky tetování kdysi považovány za krásné, se kvůli němu nyní dostaly na samotný okraj společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám