Hlavní obsah

Podzemní svatostánek je celý ze soli

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svými barvami i monumentálností vyrazí dech věřícím stejně jako ateistům kolumbijská katedrála umístěná hluboko pod zemským povrchem v nitru solného dolu. Zdobí ji sochy i velký kříž.

BEZ KOMENTÁŘE: Procházka uvnitř kolumbijské solné katedrály

 
Článek

Kolumbijské městečko Zipaquirá se zapsalo do turistických průvodců zejména kvůli rozlehlé podzemní katedrále v tamním solném dole. Původní solný svatostánek vznikl v 50. letech minulého století. O několik desítek let později ale musel být z bezpečnostních důvodů uzavřen, a tak byla v 90. letech vybudována nástupkyně této katedrály, do níž proudí tisíce turistů ročně.

V hloubce okolo 200 metrů pod zemí vede labyrint chodeb do rozsáhlého komplexu, do nějž nespadá jen katedrála, ale také muzeum či solný park. Samotná katedrála může místy připomínat pouťovou atrakci, je totiž nasvícena výraznými a často se měnícími barvami. Zároveň je však vkusně vyzdobena sochami a obřím křížem, který je nepřehlédnutelnou dominantou interiéru.

Solná ložiska v Zipaquirá jsou stará více než 200 miliónů let. Cesta z Bogoty, kolumbijské metropole, sem trvá přibližně hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám